18.11.2020.

14:40

Foto:

Srbija

(FOTO) UŽIČANI NEGODUJU, NESTAJE IM DEO ISTORIJE: Počelo rušenje 34 metra visokog dimnjaka JEDNOG OD SIMBOLA UŽICA!

Dimnjak, visine 34 metra, bio je simbol i grada i ove fabrike, koja je nastala na temeljima prve užičke Tkačke radionice.

Nekadašnju fabriku “Cvetu Dabić”, a kasnije “Froteks”, 2006. godine je kupilo preduzeće MPP “Jedinstvo”, koja je zahvatalo prostor od jednog hektara. Posle 14 godina u junu ove godine počelo je rušenje dela fabrike, za koju je dobilo rešenje, a danas je počelo i rušenje dimnjaka. Rušenje dimnjaka se odvija pod nadzorom stručnjaka za zaštitu na radu s obzirom na specifičnost posla.

Informer

 

Planirano je da se sruši za 10 dana, ali se očekuje da taj posao bude završen i ranije.

Na mestu nekadašnje fabrike, koja je u najvećem usponu zapošljavala 2.500 do 3.000 radnika, nići će savremeni poslovno-stambeni objekat.

Nekadašnja fabrika je počela da radi davne 1901. godine, kao Tkačka radionica akcionarskog društva, na levoj obali Đetinje. Zbog njenih potreba za strujom sagrađena je i prva hidrocentrala u Evropi i druga u svetu zasnovana na Teslinom višefaznom sistemu naizmenične struje, koja je puštena u rad 2. avgusta 1900. godine.

Informer

Ruševine nekadašne fabrike

Fabrika se postepeno razvijala i svojevremeno je bila poznata po svojim peškirima, bade mantilima, platnima...

Danas Užičani sa neodobravanjem gledaju kako se ruši poslednji simbol fabrike, za koju kažu “da je odhranila hiljade i hiljade porodica”. Nadaju se da će bar na tom novom objektu biti postavljena table na kojoj će pisati da je tu nekada postajala stara tkačnica i fabrika.