29.01.2021.

12:00

Foto:

Srbija

PREKO TRNJINA DO ZVEZDA! Put Smiljane i Zorana prepun je trnja, ali njima to itekako odgovara, EVO ZAŠTO/FOTO/VIDEO/

Bračni par Gocić-Mraković, u istoimenom registrovanom poljoprivrednom gazdinstvu, već godinama proizvodi sok od trnjina. Zdravstvena vrednost ove biljke je ogomna, a zbog pektina i tanina ukus im je nagorak i stežuće opor. Slađe su tek posle prvih mrazeva-kaže Smiljana.

- Sok koji pravimo ne kuvam, jer prilikom termičke obrade ova biljka gubi svoja lekovita svojstva. Najbolje je da se bere zimi, posle tri mraza, jer u tom periodu ima najviše slasti. Nakon branja ih operemo, prelijemo vodom da odstoje u njoj, a zatim ih zagrevamo samo toliko da bi omekšale i bile spremne za pasiranje.

Informer

 

Šećer se dodaje u minimalnim količinama i potom se smesa stavlja u flaše, bez konzervansa-otkriva Smiljana sopstveni recept koji je 2017. godine oduševio žiri na Novosadskom sajmu poljoprivrede kada im je za kvalitet soka dodeljena zlatna medalja.

Poznata i pod nazivom crni trn i srpska aronija, u velikoj meri je prisutna u kikindskom ataru i obodnim delovima grada. Istina, danas manje nego u dalekoj prošlosti, pa supružnici plodove ove žbunaste biljke najčešće beru pored pruge ili u blizini nekadašnje kasarne. Obiluje vitaminima i lekovitim materijama, zbog čega se koristi kao preventiva za nastanak raznih bolesti.

- Od trnjine pravm i rakiju, odlična je. Najviše pravimo sok kojeg na godišnjem nivou bude i do 200 litara. Proizvode prodajemo na pijaci i po narudžbini koje nam stižu iz svih krajeva Srbije. Stablo trnjine je bodljikavo, puno trnja, pa otuda i njen naziv. Zbog toga branje bobica nije ni lako, ni brzo- navodi Zoran.

Informer

 

To je upravo i razlog što trnjina, iako je pogodna za ogrev, nije meta šumokradicama koji je obilaze u svom pohodu na bespravnu seču šuma. Tako ostaje prostor za berbu plodova i listova onima koji u ovoj lekovitoj biljci vide izvor zdravlja, a bukvalno im je na dohvatu ruku- uz obavezan oprez od
uboda.

Čaša soka leči

Mnogi smatraju da je ova biljka lekovitija čak i od aronije. U narodnoj medicini se smatra da sveže isceđen sok trnjine povoljno utiče na upale želuca, da čisti pluća i da je izvanredno delotvoran protiv žutice, podsticanje lučenja urina, a preporučuje se i kod uvećanja prostate, uklanjanja kožnih osipa i nečistoća. Međutim, iz prve ruke saznajemo da leči i zapaljenja sluzokože organa za varenje, pospešuje stolicu i preporučuje se dijabetičarima.

Informer

 

-Dijabetičar sam i govorim iz ličnog iskustva. Trnjina uspešno smiruje i održava nivo šećera u krvi, a
pomaže i pri regulisanju telesne težine. Sok je najbolje piti ujutru na prazan stomak, po jednu čašu- navodi Zoran i ističe da porodiljama u Americi nakon porođaja daju pola litra soka od trnjine da bi se organizam regenerisao i vratio u normalu.

-Ja sam koristeći ovaj sok uspela da regulišem probavu. Jedan decilitar dnevno je dovoljno da se unese u organizam-dodaje Smiljana.

Kikinda po trnjini dobila ime

Nekada je prostor današnje Kikinde bio močvarno područje, idealno za opstanak trnjine koja je obilno prekrivala ravna polja pod vodom i pre prvi naseobina i stanovnika. Kada su Ugari naselili ovaj prostor, trnjinu su zvali kekenj, a s obzrom da je obilato rasla i mogla se videti na svakom koraku, ova žbunasta biljka bila je razlog za prvo ime današnje Kikinde-Nađ Kekenj.