14.05.2021.

12:04

Foto:

Srbija

ŠABAC PREPLAVILE LAŽNE POTVRDE O VAKCINACIJI! Ispod ruke "valjaju" se za 80 do 100 evra, ALI JEDNA STVAR ODAJE FALSIFIKAT

Iz ove ustanove podsećaju da će svi koji budu posedovali lažnu potvrdu kao i oni koji su takvu izdali ili falsifikovali, snositi krivičnu i svaku drugu odgovornost. Jedina validna potvrda, dostupna je svim vakcinisanim građanima, a od juče i zeleni sertifikat sa preciznim podacima o kovid statusu svakog pojedinca.

- Saznanje o potražnji za lažnim potvrdama o vakcinaciji dobili smo od građana i zdravstvenih radnika, koje smo uputili da takve slučajeve prijave nadležnima. 80 do 100 evra cifra je oko koje se spekuliše kao ponuda za izradu ovakvog, falsifikovanog dokumenta – navodi dr Branko Vujković, v.d. direktora Zavoda za javno zdravlje Šabac.

Negativan PCR test i potvrda o vakcinaciji najčešće su pominjani dokumenti neophodni za putovanje u inostranstvo. Jednostavnom proverom carinskih službenika na granici skeniranjem QR koda, jasno se potvrđuje validnost, odnosno uočava falsifikat.

- Svim građanima Republike Srbije omogućena je usluga preuzimanja Digitalnog zelenog sertifikata, odnosno potvrde o izvršenoj vakcinaciji i rezultatima različitih testiranja na covid 19 – jedino pravno validna potvrda – objašnjava dr Vujković.

Čuvajte vaše zdravlje i novčanike!, poručuju u Zavodu za javno zdravlje pozivajući sve žitelje Mačvanskog okruga da se vakcinišu. Do sada je, u osam opština okruga, dato 85.000 prvih doza a ukupno je revakcinisano 60 hiljada stanovnika ovog dela Zapadne Srbije.