27.06.2021.

11:47

Foto: Narodni muzej

Srbija

Spomenik kosovskim junacima – svedok epohe! U Kruševcu, u susret Vidovdanu, otvorene dve značajne izložbe! Foto

Takođe, u organizaciji Narodnog muzeja Kruševac, a povodom 650 godina od osnivanja Grada u Kući Simića otvorena je izložba pod nazivom "Spomenik kosovskim junacima – svedok epohe". Izloženo je 150 fotografija dvadeset i dvoje učesnika koji svedoče o razvoju grada i životima njegovih stanovnika od 1904, kada je spomenik otkriven, do danas. Autorka izložbe je muzejski pedagog Zorana Drašković Kovačević.

Podsećamo, Spomenik kosovskim junacima je simbol Kruševca od Vidovdana 1904. godine, kada ga je svečano otkrio kralj Petar Prvi Karađorđević povodom proslave stogodišnjice Prvog srpskog ustanka. Kamen temeljac je postavio, povodom proslave 500. godišnjice Kosovske bitke 1889. kralj Aleksandar Obrenović u novoformiranom jezgru grada. Time je i opredeljen prostor budućeg centra Kruševca.

Informer

Spomenik je rad znamenitog srpskog vajara Đorđa Jovanovića i najmonumentalnije je delo nacionalne skulpture s početka Dvedesetog veka. Na svetskoj izložbi u Parizu 1900. godine autor je nagradjen Zlatnom medaljom Prvog reda.