• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: R. B.

27.06.2021

09:50

DRŽAVNI VRH SRBIJE SUTRA U KRUŠEVCU NA OBELEŽAVANJU JUBILEJA - 650 GODINA OD OSNIVANJA GRADA! Foto

R.B./Tanjug

Vesti

DRŽAVNI VRH SRBIJE SUTRA U KRUŠEVCU NA OBELEŽAVANJU JUBILEJA - 650 GODINA OD OSNIVANJA GRADA! Foto

Podeli vest

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić će 28. juna, na Vidovdan, položiti venac na Spomenik kosovskim junacima u Kruševcu, a Patrijarh srpski Porfirije će u popodnevnim satima sa Kosova i Metohije, gde će prethodno služiti svetu arhijerejsku liturgiju u manastiru Gračanica, a zatim parastos srpskim junacima stradalim u Kosovskoj bici 1389. godine na Gazimestanu, oko 16 sati stići u Kruševac

Kruševac u ponedeljak 28. juna, na Vidovdan, obeležava jubilej - 650 godina od osnivanja grada. Obeležavanje velikog jubileja je spoj istorijskih, kulturnih isportskih manifestacija, od podsećanja šta je Kruševac nekada bio, do današnjih dana, kada je postao moderan grad. Centralna proslava obeležavanja Vidovdana i jubileja – 650 godina od osnivanja grada Kruševca 28.juna počinje Svetom arhijerejskom liturgijom u Crkvi Lazarici, litijom i pomenom kod Spomenika kosovskim junacima. 

Foto: Informer/R.B.

Trg kosovskih junaka

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u 9 časova će položiti venac sa cvećem na spomenik Kosovskim junacima u Kruševcu i obići Dijagnostički centar, a Lazarevu prestonicu u popodnevnim satima posetiće i patrijarh srpski Porfirije kao i brojne delegacije iz zemlje i inostranstva. U Gradskom zdanju Kruševca 28. juna u prepodnevnim satima biće održana sednica Vlade Srbije.

Posle sednice Vlade Srbije, članove Vlade u gradu pod Bagdalom očekuje buran dan

Premijerka Ana Brnabić, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović i ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović prisustvovaće prezentaciji projekta dogradnje i opremanja Regionalnog industrijskog tehnološkog parka (Biznis incubator).

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević održaće sastanak sa predstavnicima ratnih vojnih invalida, a potom će uručiti donaciju Gerontološkom centru i posetiti Centar za osobe sa invaliditetom. 

Ministarka energetike Zorana Mihajlović obići će "Gradsku toplanu", a ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić posetiće Medicinsku školu u Kruševcu. 

Foto: Informer/R.B.

Skupština Grada

Ministarka pravde Maja Popović boraviće u poseti Vaspitno popravnom domu Kruševac, a ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović posetiće Romski kulturni cventar u naselju Marko Orlović. 

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin obići će Šalter salu u Policijskoj upravi Kruševac, a ministarka privrede Anđelka Atanasković obići će Stari aerdrodom, a potom prisustvovati otvaranju nove fabrike "Obilićevo" u Jasikovcu. 

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović obići će Regionalni centar za upravljanje otpadom "Srnje" u naselju Srnje, a ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić i minister finansija Siniša Mali obići će park Slobodište i novoizgrađeni Zabavni parki "Šarengrad".

Predstavnici poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede posetiće Institut za krmno bilje u Mačkovcu, a ministar omladine i sporta Vanja Udovičić položiće kamen temeljac za stadion "Jedinstvo". 

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar obići će novu Kovid bolnicu u Parunovcu, a ministar bez portfelja zaduern za brigu o porodici i demografiju Radomir Dmitrović obići će Školu "Knez Lazar" u Velikim Kupcima, potvrđeno nam je u Grdskoj upravi Kruševca. 

 

Na Dan grada Kruševca biće otvoren rekonstruisani Trg kosovskih junaka, a na lokaciji starog aerodroma svečano će biti otkriven spomenik osnivaču grada, Knezu Lazaru. Održače se i svečani čin osvećenja novoizgrađene Crkve Svetog kneza Lazara u krugu Kasarne, a pokraj Slobodišta  otvoriće se novoizgrađeni Zabavni park  "Šarengrad".  

Foto: Informer/R.B.

Šarengrad
Spomenik Kneza Lazaru

Statuu Kneza Lazara od četiri metra postavljenoj na postamentu od 10 metara osmislili su i uradili autori Boris Stajkovac i Tomo Komatina. 

- Zamišljen sa rukom na spuštenom maču i u vojnom oklopu sa štitom i oštrog pogleda podignutog visoko ka Kosovu, ali i ka našoj budućnosti naš sveti knez Lazar kao da nam govori da odbrana naše vere, našeg jezika i kulture, naših predaka i nasleđa, ali i naših potomaka i budućnosti počinje upravo tamo gde je on položio život u odbrani svega toga - opisali su autori. Spomenik u centru isoimenog novoizgrađenog parka na Starom aerodromu biće otkriven u 14 časova.

Foto: Informer/R.B.

Spomenik kinezu Lazaru

Uveče, na platou ispred kuće Simića pokraj Trga kosovskih junaka biće izvedena prva srpska opera "Na uranku" Stanislava Biničkog.

U DESNOJ RUCI DRŽI MAČ, SRCE MU JE OKRENUTO KA KOSOVU I METOHIJI! Spomenik caru Lazaru postavljen na 10,5 metara visok postament, biće svečano otkriven na Vidovdan!

Na Vidovdan povodom obeležavanja šest i po vekova od osnivanja, Kruševac će ugostiti predstavnike gradova pobratima i brojne zvanice. Na svečanoj sednici Skupštine grada uručuju se vidovdanska  priznanja, a ovogodišnjiu Vidovdansku nagradu, najveće priznanje Kruševca poneće premijerka Vlade Srbije Ana Brnabić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Kruševljanka

pre 2 godine

Kruševac Vas čeka! Cast je na tako vazam dan da dođete kod nas

MILE

pre 2 godine

lep grad,lep jubilej sa bogatom istorijskom tradicijom

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set