06.08.2021.

16:59

Foto:

Srbija

SREĆNO! Za Dan rudara upriličeno slavlje u Kompaniji Zi Đin, u Boru i Majdanpeku!

Obeležavanje ovog značajnog datuma za sve zaposlene radnike rudarske Kompanije Zi Đin, sve građane i sam grad, protiče u tematskim programima u organizacija Ustanova kulture i turizma a pod pokroviteljstvom grada Bora.

Povodom stogodišnjice postojanja Borskog kopa i površinske eksploatacije , na platou ispred Doma kulture postavljena je izložba fotografije Zavičajnig odeljenja Narodne biblioteke Bor, pod nazivom
,,Stari borski kop,,.

,,Ovom izložbom želeli smo da na jedan slikovit način građane i sve turIste upoznamo sa istorijom razvoja rudarenja u našem gradu , kažu organizatori izložbene postavke.

Turizmolozi u Boru su se pobrinuli da na Bazaru povodom obeležavanja 6. avgusta Dana rudra, prirede izložbu suvenira , rukotvorina , proizvoda starih tradicionalnih zanata koja je promotivno –prodajnog karaktera. Danas su i vrata Muzeja rudarstva i metalurgije u Boru otvorena za sve posetioce kako bi mogli da pogledaju izložbenu postavku,,Bor i okolina u bronzano i gvozdeno doba u svetlu novih istraživanja,,.

Informer

 

Generalni direktor Kineske Kompanije Zi Đin, Đen Siming čestitao je praznik, Dan rudara svim zaposlenima u kompaniji ali i građanima Bora i Majdnpeka, istakavši da duboko poštuje težak i visokorizičan posao rudara kao i da Kompanija prepoznaje njihov trud i zalaganje.

,,Zahvaljujući rudarima, floterima, metalurzima i ostalim srukama Kompanija Zi Đin svakim danom sve više napreduje a sa njom i cela Srpska privreda. Buduzćnost rudarstva je u investicijama , otvaranju novih rudnika a time i novih radnih mesta , povećanju produktivnosti , većoj socijalnoj sigurnosti i boljim sulovima rada , istako je između ostalog u svoj čestitci generalni direktor Siming.

Inače, kao i svake godine u kineskoj Kompaniji Zi Đin , najboljim radnicima uručena su tradiocionalana priznanja, nagrada ,,Inženjer Šistek,,koja se dobija svake godine za doprinos u razvoju kompanije. Plejadi od 374 ,,Šistekovaca,, ove godine pridružiće se još šestorica
najbiljih radnika. Najprestižnije rudarsko priznanje dobili su Nebojša Bućan, Ivica Đorđević i Dragan Ilić iz RBB , Dejan Antić iz TIR-a , Zoran Lojanica EMO i Saša Milaniv iz RBM-a.

Između dva rudarska praznika u zasluženu penziju ptišlo je 378 radnika Kompanije ZiĐin , koji će uz redovnu otpremninu dobiti i novčanu nagradu Kompanije u visini od 20 000 dinara.