27.09.2021.

12:40

Foto: Informer

Srbija

SVETSKI DAN TURIZMA! Bepslatan ulaz u Potpećku i Stopića pećinu, vožnja gondolom na Zlatiboru i vozom na Šarganskoj osmici!

Ulaz u Potpećku pećinu spada u red monumentalnih dela prirode, visok je 50 m i širok 12 m pri dnu, odnosno 22 m pri vrhu. Ujedno predstavlja najviši pećinski ulaz u Srbiji. Istražena je i uređena
dužina za posetioce je 555 m.

Informer

Potpećka pećina

Ulazno silazna staza ima preko 700 stepenika. Pretpostavlja se da je pećina bila čovekovo stanište još za vreme neolita. Otkriveno je obilje keramike, obrađeni jelenski rogovi i kameno oruže. Njeni stanovnici su u svakom slučaju znali da koriste njene povoljne prirodne karakteristike.

Danas je besplatan ulaz i obilazak “Drvengrada” i vožnja Šarganskom osmicom u Mokroj Gori.

Informer

 

Drugi turistički dragulj gde će ulaz biti besplatan je Stopića pećina. Stopića pećina se nalazi na 19 kilometara udaljenosti od centra Zlatibora, u ataru sela Rožanstvo i jedna je od najposećenijih atrakcija Zlatibora, poznata po bigrenim kadama, ulazu impozantnih dimenzija i pećinskom vodopadu.

Stopića pećinu je tokom avgusta 2021. posetilo 23.256 turista, a od početka godine ostvaren je broj od 79.902 posete ovom unikatnom spomeniku prirode zlatiborskog kraja.

Informer

Stopića pećina

Pored toga, danas je obezbeđena besplatna vožnja gondolom na Zlatiboru.