28.09.2021.

14:38

Foto:

Srbija

ZMIJE NA DEČJEM IGRALIŠTU NA GRADSKOJ PLAŽI U UŽICU! Vodenjarke nisu otrovne, ali evo zbog čega ih se ipak treba kloniti!

Jednu je uspeo da fotografiše, a druga je, objasnio je, pobegla kada im je prišao bliže.

Zmija na slici, tvrdi Arsenije Hadži Basur, jedini ovlašćeni zmijolovac u Zlatiborskom okrugu, nije otrovni poskok sa kojim je nedavno imao susret baš u ovom delu grada, već vodenjarka. Nije ga nimalo začudilo prisustvo ovih gmizavaca u području uz obale Đetinje jer ih je, kako kaže, u ovom delu Užica ovek bilo.

- Uvek kažem da nisu one došle kod nas, nego mi kod njih. Voda je njihovo prirodno stanište, a ovim krajem preovladava beli kamen koji zmije više vole od zelenog, zato ih i ima - priča Hadži Basur.

Informer

Vodenjarka, objašnjava on, nije otrovna vrsta, ali je se kao i svake druge zmije treba kloniti jer, kako su zmijama osnovna hrana miševi i pacovi, ujedom mogu čoveku da prenesu bakterije.

Masu intervencija Arsenije ima na potezu oko Gradske plaže.

Ove godine je ovde uhvatio četiri zmije, od kojih po jednog smuka, smukulju i dva poskoka. Jednu otrovnicu uhvatio je u bašti kafića, a pojavila se ispod stola blizu kog je on u tim trenucima sedeo sa drugom.

- Prilikom susreta sa zmijom ne treba paničiti, samo je treba zaobići u širokom luku i pustiti je da ode svojim putem. Sredina oktobra je period kada se zmije povlače u skloništa iz kojih će izaći na proleće, a ja ću insistirati da se na Plaži i duž šetališta kroz kanjon Đetinje postave table upozorenja, saveti kako postupati u slučaju susreta sa zmijom i eventualnog ujeda - prenosi Arsenije Hadži Basur.