19.10.2021.

07:34

Foto: RINA

Srbija

Srpski prirodni delikates bolji od tartufa!

Sagovornik RINE, dr Boris Ivančević, iz Prirodnjačkog muzeja, kaže da su u pitanju livadska pečurka i tzv. sunčanica.

- To su puhara, livadska puhara (Lycoperdon pratense). Jestiva je dok je mlada, široko je rasprostranjena i u svetu. Druga gljiva poznata je kao, 'delikatesna sunčanica' (Macrolepiota procera), kako je i objasnio dotični Radenko, kada se sprema uz gulaš ima ukus kao junetina prosto da vam meso i ne treba i bez bilo kakvih dodataka i začina i to s glavne karakteristike po kojima se prepoznaje u narodu. To je poznata jestiva vrsta, široko rasprostranjena u svetu, kao i širom Srbije" - rekao je Ivančević i dodao da je omiljena kod gljivara zbog svog kvaliteta te da su, "za ne poverovati", moguće i "veće" od prikazanih na slikama koje su mu dostavljene.

Na Ravnoj gori tokom poslednje dve godine prodato je preko 100 placeva, navode meštani, što sve ukazuje na sve veći turistički značaj ove jedinstvene celine.

Informer

Boljom infrastrukturom i saobraćajnim vezama, umnogome povećanim izgradnjom, odnosno nedavnim dovršetkom kompletne restauracije regionalnog puta Takovo - Pranjani svakako će doći do značajnije valorizacije turističkih potencijala Ravne gore što će njenim posetiocima omogućiti uživanje u prirodi, ali i u čarima ogromnih jestivih pečurki.

Informer