17.03.2022.

12:06

Foto: Informer/S.T

Srbija

DA LI ZNATE KOJI JE JUŽNJAČKI SPECIJALITET OD SVINJSKOG MESA? Retko ko može da mu odoli, a u Srbiji je ovo jelo postalo prava atrakcija (FOTO)

Ranije su spržu pripremali samo u vreme svinjokolja, ali poslednjih godina se pravi tokom čitave zime i ranog proleća, tačnije sve dok su dani hladni, a temperature oko nule ili u minusu.

Zbog hladnog vremena ovih dana sprža stiže na mnoge trpeze i to upravo ona domaća, ne industrijska.

Informer

Gotova sprža

Kao i kod ajvara, svaka kuća ima neku svoju tajnu spremanja sprže. Iako svi spremaju spržu na gotovo isti način, sve ispadnu različite i svaka će vam domaćica reći da je njena sprža najbolja.

Kada su muškarci posle klanja svinja odradili najveći deo posla, onda nastupaju žene. One su glavne oko kazana u kome se topi mast i pravi sprža.

- Prvo se slanina, tj salo topi u kazanu. Kada se odvoji mast, čvarci koji su ostali dodatno se kuvaju. U njih se doda i meso od kostiju, koje su ranije kuvane, dakle, da se sve upotrebi, odnosno ne baci.

Informer

Mast

Onda se u te čvarke i sitno seckano meso, dodaje voda i so, to se kuva, uz stalno mešanje nekoliko sati.

- Kada voda ispari, onda se tako na končiće usitnjeni čvarci, dodatno cede i tada je sprža gotova - objašnjava proces pravljenja sprže jedna od ovdašnjih domaćica.

Neke domaćice u spržu dodaju i alevu papriku, pa mast od isceđena od nje bude crvenkasta i takođe se upotrebljava, ali smao uz određena jela.

Tako oceđena sprža, stavlja se u sudove, čuva na hladnom i konzumira najčešće do leta. Može da se stavi i u zamrzivač i čuva duže.

Informer

Sprža

Sprža je veoma hranjljiv i kaloričan specijalitet, a nešto je između čvaraka i duvan čvaraka, s tim što je u rangu delikatesa, na stepenici više, kažu ugostitelji.

Jede se uz hleb, naročito je ukusna ako je hleb vruć. Takođe, veoma često je meze, a uz nju je obavezna turšija, kiseo kupus i rakija ili domaće vino poznatije kao kominjak.

Poseban specijalitet je ispžena kisela paprika sa spržom, koja može da bude i samo ručak, upravo zbog svoje kaloričnosti.

Većina restorana na jugu Srbije imaju je poslednjih godina u ponudi i to najčešće onu industrijsku.

Informer

 

Naravno, domaća je neuporedivo bolja i kada bi nekog pitali za cenu, ne bi znao da vam kaže, jer je ljudi retko prodaju, već je čuvaju za svoju upotrebu.

Svako domaćinstvo koje je sprema, izneće vam je na sto kao gostu i spakovati malo da ponesete kući.

Što se sprže tiče, Leskovčani su uspeli da joj zaštite geografsko poreklo, mada se ona spema načitavom jugu Srbije.

Bonus video: