09.05.2022.

13:02

Foto: posta.rs

Srbija

Biće nalik VAMPIRU brani ČAST SRBIJE na takmičenju za NAJLEPŠU poštansku marku EVROPE!

 

Javno preduzeće "Pošta Srbije“ objavila je prigodnu poštansku marku pod nazivom Evropa sa kojom učestvuje u takmičenju za najlepšu evropsku marku, koje počinje danas.

Ove godine, zajednička tema izdanja Evropa za sve evropske poštanske operatore, po odluci asocijacije javnih poštanskih operatora PostEvropa (PostEurope), su priče i mitovi. Pošta Srbije je u okviru emisije Evropa objavila prigodan blok sa jednom markom, nominalne vrednosti 85 dinara, na kojem je predstavljen drekavac, biće iz mitologije Južnih Slovena, naročito zastupljeno u mitologiji Srba.

Narodna verovanja kažu da je drekavac, nalik vampiru, materijalna manifestacija duše umrlog koja ne može da nađe svoj mir posle smrti, pa izlazi noću iz groba i proganja one koji su mu zgrešili u životu.

Prema drugim predanjima, drekavac je pojavni oblik duše umrlog, nekrštenog deteta, koje noću izlazi iz svog groba i obilazi kuću svojih roditelja.

Informer

Pošta Srbije

Najlepša marka Evrope bira se glasovima stručnog žirija i onlajn glasovima posetilaca sajta PostEvrope, po principu „jedan klik jedan glas”, a u izboru za najlepšu marku učestvuju svi javni poštanski operatori zemalja članica PostEvrope.

Glasanje je otvoreno do 9. septembra na linku http://www.posteurop.org/europa2022 i pozivamo građane da daju svoj glas našoj nacionalnoj marki, čiju umetničku realizaciju potpisuju braća Zamurović, saopšteno je iz ovog Javnog preduzeća.