• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B. S. - M. M. D.

09.05.2022

07:00

ISTRAŽIVANJE VODEĆIH EVROPSKIH TRGOVINSKIH LANACA O CENAMA NAMIRNICA! Hrana u Srbiji do tri puta jeftinija nego u Evropi!

Informer

Društvo

ISTRAŽIVANJE VODEĆIH EVROPSKIH TRGOVINSKIH LANACA O CENAMA NAMIRNICA! Hrana u Srbiji do tri puta jeftinija nego u Evropi!

Podeli vest

Naša zemlja je u stanju da hrani gotovo ceo region koliko ima zaliha

Hrana i energenti u Srbiji do tri su puta jeftiniji nego u regionu i Evropi, pokazuju najnovija uporedna istraživanja vodećih evropskih trgovinskih lanaca. Po ceni struje smo na trećem mestu, posle Gruzije i Turske, dok su kod nas ubedljivo najjeftiniji hleb, brašno, šećer i ulje.

Foto: Informer

Tekst potpisa

Najjeftinija vekna hleba od 500 grama u Srbiji košta 46 dinara (0,39 evra). Za istu namirnicu u Hrvatskoj treba izdvojiti od 0,68 do 0,96 evra, u Rumuniji 1,05, a u Italiji 3,49 evra. Za kilogram brašna Srbi daju 0,54, a Grci 1,27 evra. I suncokretovo ulje je najjeftinije kod nas: litar košta 1,58 evra. U Hrvatskoj je već duže vreme litar ulja čak dva evra, dok je ova namirnica najskuplja u Austriji i Nemačkoj, čiji građani plaćaju i više od tri puta veću cenu nego Srbi - litar košta neverovatnih šest evra. Kada je u pitanju kilogram soli, on u Srbiji košta 0,35 evra, a jedna od najskupljih zemalja u Evropi po ceni ove namirnice je Italija, gde so košta 1,22 evra. Slično je i kad je reč o šećeru - Italijani kilogram plaćaju tri evra, a mi 0,76 evra.

Foto: Informer

Rekordne cene

Rekord u ceni jaja drže Crnogorci, koji deset komada moraju da plate 3,5 evra, odnosno čak 41 dinar za jedno jaje. Juneći i svinjski but najskuplji su u Austriji, za kilogram junetine treba izdvojiti skoro 18 evra, a za svinjetinu 8,99 evra. Meso je skupo i u Hrvatskoj, pa za kilogram junećeg buta treba izdvojiti i do 14 evra. S druge strane, u Srbiji juneći but plaćamo 8,49, a svinjski 4,93 evra.

- Imamo dovoljno velike količine i pirinča, ulja, kukuruza, šećera, pasulja, sardina u ulju i kuhinjske soli. Što se hrane tiče, nema problema u Srbiji, a u stanju smo da obezbedimo gotovo ceo region - istakao je predsednik Vučić.

Foto: Informer

Da će cene osnovnih životnih namirnica ostati najjeftinije u Evropi, potvrdio je i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović. On je naveo da narod ne treba da bude zabrinut, jer imamo dovoljno zaliha, pa se ni cene neće menjati.

- Cena suncokretovog ulja će ostati ista, a proizvođači očekuju da će imati dobru zaradu od izvoza. Ova namirnica u Srbiji košta 1,6 evra, a mi godišnje trošimo 82.000 tona ili 82 miliona boca, dok se proizvede čak 278 miliona boca, odnosno 278.000 tona. Poređenja radi, u Austriji ulje košta pet evra, a u Hrvatskoj skoro tri - kaže Nedimović.

Foto: Informer

Jeftina i struja

Ministar je izjavio da je ove godine posejano 35.000 hektara šećerne repe, a da je godišnja potrošnja šećera 250.000 tona i da se očekuje da ga imamo 340.000 tona, što je, kako je objasnio nekarakteristično za zemlje Evrope, koje šećer uglavnom uvoze.

Srbija je, pored hrane, među zemljama sa najjeftinijom cenom struje, iako se suočava sa velikom krizom energenata. Naime, prema zvaničnim podacima Evrosata, Srbija je na trećem mestu u Evropi kada je u pitanju najniža cena struje. Tako mi, uz Gruziju i Tursku, imamo najniže cene električne energije u Evropi, 0,081 evrocent po kilovat-satu, što je četiri i po puta niža cena nego u Danskoj i Nemačkoj, a tri i po puta nego u Belgiji.
 





Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Niko

pre 1 godinu

U zg konzum danas 14,99kn litra zvijezda suncokretovo ulje..1.90eur..i to redovna cijena ne na akciji

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Nina osvojila Evroligu, pa presekla! Srpska košarkašica za Informer: Pauza!
Košarka

Nina osvojila Evroligu, pa presekla! Srpska košarkašica za Informer: Pauza!

Bilo je fenomenalno. Trebaće još par dana da mi se slegnu utisci. I dalje sam preplavljena emocijama, sjajno je ovako krunisati sezonu. Presrećna sam i preponosna, ostvarila sam san koji sam imala kao devojčica, priča za Informer srpska košarkašica Nikolina Milić, koja je sa Fenerbahčeom odbranila titulu prvakinja Evrope.

16.04.2024

06:40

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija