24.05.2022.

23:20

Foto: pixabay.com

Srbija

NEĆETE VEROVATI! Usluga dostave na adresu postojala u Nišu još pre četiri decenije!

Februara 1981.godine grad Niš dobio je prvu radio-taksi službu koja je u to vreme bila prilično popularan vid ne samo vožnje već i dostave robe na željenu adresu.

Do uvođenja radio-taksija, građani su plaćali takozvanu dolaznu vožnju odnosno kilometre koje je prešlo taksi vozilo do mesta gde su se putnici ukrcavali. Novina koja je uvedena je bila ta da su sada Nišlije plaćale samo kilometre dok su bili u vozilu. To je značajno smanjilo cenu vožnje, pa su usluge taksi vozila postale pristupačnija širem krugu ljudi, navodi Istorijski arhiv iz Niša. 

To nije bila, međutim, jedina novina u radu taksi službe. Uvedena je i usluga kupovine robe.

Informer

Dostava robe

Građani su mogli da poruče robu iz prodavnice, a taksista je obavljao kupovinu i donosio robu na kućnu adresu. Korisnici usluge su plaćali kupljene proizvode, ali i pređene kilometre od prodavnice do njihove adrese. Tarifa je bila sledeća: start 21 dinar i svaki naredni kilometar po 21 dinar (1981. godine jedan američki dolar vredeo je 40 dinara; a tadašnji dolar vredeo je kao 3.16 dolara u 2022. godini).

Udruženje taksi vozača u Nišu tada je donelo je odluku da besplatnu vožnju radio-taksijem imaju slepi građani, nosioci Albanske spomenice i narodni heroji.

Nišlije koje su komentarisale ovu objavu na Fejsbuk stranici Istorijskog arhiva Niša kazale su da se još dobro sećaju tog divnog vremena i taksi stanice kod Gradske bolnice.