02.08.2022.

10:41

Foto: R.B.

Srbija

NA JASTREPCU KAO U KOŠNICI! U srcu stoletnih bukovih šuma, pravo je mesto za uživanje u prirodi!

Jastrebac, najšumovitija planina na Balkanu, postojbina zmaja od Jastrebca, u neposrednoj blizini Kruševca je pravo mesto za sve one koji uživaju u prirodi i rekreaciji, koji vole fizičku aktivnost, neguju zdrav duh i svoje slobodno vreme žele da provedu na kvalitetan način.

Avantura park je , zaista, pravo mesto za uživanje, ali ništa manje nisu posećeni ni bazerni Ribarske Banje izletišta Samar, u kojima ovog leta vri kao u košnici, danju i noći. Kapaciteti Specijalne bolnice Ribarskja Banja su sto posto popunjeni do kraja novembra.

Do Jastrebca se stiže lako, preko Kruševca, pa putem kroz Lomnicu i selo Buci, pokraj stare vodenice oko koje su se u stara vremena, prema legendi, vrteli vampiri. A, Jastrebac baš kao i vodenica ima svoju priču i turističku predistoriju.

Nekada omiljeno izletište, danas u srcu stoletnih bukovih šuma nudi novi koncept, ,,Lejk rizort,,. Usluga, atraktivni sadržaji i besplatni vaučeri Ministarstva turizma rezultirali su popunjenim kapacitetima od maja do oktobra.

Informer

 

Kruševački planinari su na veoma prostranom i šumovitom Jastrebcu trasirali oko 150 kilometara pešačkih staza .Netaknuta priroda, vazduh koji omamljuje, utabane staze koje vode do svetih mesta i predela sa kojih se pruža jedinstven pogled prema jastrebačkim selima u podnožju planine i okruženju.

Samo što je u Grevcima održana peta manifestacija pod nazivom „Jastrebački gulaš,, , na kojoj je prvo mesto osvojila Zorica Stošić iz Kruševca, drugo je pripalo Zvonku Miliću iz Velikog Šiljegovca , a treće Slavoljubu Živiću iz Ribarske Banje, u selu Rosica i Ribarrskoj Banji otvoreni su 24. „Vuletovi dani,,.

Manifestacija je počela otkrivanjem Spomen ploče palim borcima u Prvom i Drugom svetskom ratu,  predstavljanjem  monografije „Rosica-rasadnik uspešnih ljudi,, u Porti Crkve Svete Petke uz  kultirno umetnički program. Tradicionalno „astalsko pevanje,, , posvećeno velikanu izvorne muzike Vukašinu Vuletu Jevtiću iz rodne Rosice, održano je u Ribarskoj Banji.

Jastrebac ovog leta, kao nikad bliži, puniji i privlačniji turistima sa raznih strana, iz gotovo cele Srbije.