Srbija
U STARIM NOŠNJAMA BAKA I PRABAKA BELOBLAĆANKE SPREMAJU SLATKO-SLANE POSLASTICE! Kad se ove žene okupe bogata trpeza je zagarantovana!
- Mi to tako evo već skoro deceniju i po, okupimo se, uz stare nošnje naših baka i prabaka, od rane zore sve zamiriše umilnim mirisom pečenih beloblatskih crvenih paprika - kaže Suzana, domaćica iz ovog sela, ne skrivajući zadovoljstvo što će zimnicu pripremati u društvu svoje dve ćerke i četiri unuke.
Dok se štrudle od kiselog testa, sa makom, orasima, rogačem, višnjama, skorupom i mladim sirom, razvlače i prave, slane kiflice sa kimom i susamom, već su u rerni šporeta, Smederevca, na sušeno bukovo drvo.
- Osim ajvara, domaću kuvanu rakiju od šljive, da se podigne raspoloženje, a recepte za ove tradicionalne specijalitete, uglavnom svi znaju, praviću pinđur, jer ga moji ukućani obožavaju - ističe Mirjana Markuš, odajući samo delić famoznog recepta za njen pinđur, koji je kao i ajvar cevene boje, ali u njega, psim crvenih, idu i zelene paprike šilje, paradajz, beli luk, lišće od celera i peršun.
Kitnikez je, uglas poručuju Beloblaćanke, zaštitni znak ovog sela, u kojem se priča brojnim jezicima, osim srpskog, mađarskog i slovački, rumunski, rusinski, romski, bigarski i još ponekim, a on je neka vrsta slatkog džema i slatkog od dunja, kao kolač, sa svojstvenim ukusom koji najviše deca obožavaju.
Slatko od lubenica, belih trešanja sa nanom i šafranom, takođe su specifične slatke komponente svake stelaže u špajzu sa zimnicom, uz raznoliku turšiju, krastavce koji se u staklenoj tegli kisele na suncu, papriku dugmetaru i kornišone.
- Dođite u Banat, na Slatki dan u Belom Blatu, uz pesmu i igru, sve će Vam biti mnogo jasnije i ukusnije - poručuju Beloblaćanke.
Bonus video: