01.10.2022.

15:42

Foto: I.M.

Srbija

OVO JE RECEPT ZA DUG I LEP ŽIVOT! Najstarija Čačanka i par s najdužim bračnim stažom, OTKRILI TAJNU DUGOVEČNOSTI

Čačanka Nadežda Vasović (94) najdugovečnija je žiteljka grada na Moravi, i danas u desetoj deceniji živi punim plućima, putuje, sluša muziku, obavlja sve poslove i uživa u svakom novom danu.

- Prvi put sam išla kod doktora kada sam sinove rađala, srećom zdravlje me do pre par godina besprekorno služilo. Sada malo popušta, imala sam srčani udar, ali sam se oporavila i nastavila da živim punim plućima - kaže kroz osmeh najstarija Čačanka.

Informer

 

- Rano sam ostala udovica, sinove sam podizala sama. Imala sam sreću da su mi deca dobra, nisam zbog njih imala brige tokom odrastanja, a ni kasnije. Obojica imaju porodice, jedan živi u Nemačkoj, a drugi je u Čačku. Danas sam vitalna i na nogama zahvaljujući snahi Lidiji, koja me u bolesti negovala, predanije nego li nekoga ćerka - priča vremešna Nada koja ima i dvoje unučića. 

- Ne bih mogla da živim bez muzike i bez ručnih radova i danas u ovim godinama svaki dan heklam. Volim da putujem družim se sa penzionerima, odlazim na redovno na pijacu. Optimizam i uposlenost su po meni recept za dug i lep život - kaže Nada.

Informer

 

Čačani Milica (88) i Radolik (93) Radošević su Čačani sa najdužim bračnim stažom, 67 godina, koji je zabeležen u knjigama čačanskih matičara. Venčali su se davne 1953. godine, nakon što su se upoznali na zabavi koju je organizovalo kulturno-umetničko društvo u kojem je tadašnji mladoženja igrao. 

- Izrodili smo dvoje dece i sve ove godine živimo dogovarajući se apsolutno o svemu. Čovek se u ovim godinama ne seća neprijatnih situacija, već samo onih lepih. Sloga i ljubav su osnov svega.

Informer

 

Najsrećniji u životu sam bio kada smo se, posle sedam godina podstanarskog života, uselili u našu kuću. Moja Milica nije bila zaposlena, brižno je gajila decu, a ja sam zarađivao.

Međutim, dok smo bili podstanari ona je godinama krcala orahe, prodavala jezgru i od tog novca smo plaćali podstanarsku kiriju. Danas živimo u skladu, pazimo i poštujemo jedno drugo.

Dočekujemo i ispraćamo decu, unuke i praunuke. Život je zaista lep, naročito ako imaš sreće da ga provedeš sa ženom koja je noseći stub porodice - kaže kroz osmeh Radolik.