23.10.2022.

09:58

Foto: printscreen RTS

Srbija

Sandra diše pomoću pluća nepoznatog donora a 9. put se popela na vrh Tupižnice

Deveta planinarska akcija "U čast mog donora" krenula je jutros utabanim stazama od Bučja do vrha Tupižnice. Sa Sandrom su pošli najbliži prijatelji i kolege planinari, sa samo jednim ciljem - širenje svesti o značaju zaveštanja organa.

Informer

- Uvek upoznam neke nove ljude, uvek pošaljemo podršku i poruku da su transplantacije bitne, tako da stvarno mislim da ovaj uspon osim što je jedna sportska manifestacija, mislim da i doprinosi da se širi svest o značaju transplantacije i značaju doniranja organa - kaže Sandra Živković iz Knjaževca za RTS.

U najtežim trenucima bolesti i posle transplantacije, Sandrina najveća podrška su njeni roditelji.

Informer

- Veliko je zadovoljstvo da smo imali sreće i lepo vreme po deveti put, nadamo se da će ovo biti tradicionalno, sledeći put sa mnogo više ljudi, sve u cilju propagiranja transplantacije i da svi ili skoro svi budemo donori, jer nikad ne znamo šta može da nas zadesi - ispričao je Sandrin otac, Gradimir Živković.

Sledeće godine Sandra se penje na Tupižnicu jubilarni, deseti put. Očekuje dolazak lekara iz "Instituta za majku i dete" koji su je godinama lečili ali i lekara iz Beča koji su je operisali.