Srbija
VALENTININO SLATKO OD RUŽE "OBARA S NOGU" Na njenim policama tegle neobičnih ukusa, ovako pravi slatku zimnicu od latica cveća
Valentina sprema nesvakidašnje slatke đakonije, a na njenim policama mogu se naći tegle u kojima je slatko od ružinih latica, zelenih oraha, dudinja, kao i ono tradicionalno od šumskih jagoda, borovnica i šljiva.
Takođe pravi i med od maslačka, sirće i sok od ruža, koje bere u maju.
Bavljenje ovim hobijem postalo joj je i dodatan izvor prihoda, ali i način da se sačuvaju stari recepti.
- Sve što ima veze sa kreativnošću uvek me je privlačilo. Volim da probam da radim sve što se rukama stvara pa tako sam se oprobala u dekupažu, heklanju, pletenju, tkanju, šivenju, pa eto i u spremanju zimnice od neobičnih sastojaka, koju su ranije spremale naše žene, a koja je gotovo iščezla sa ovdašnjih trpeza - priča Valentina.
Od zelenih oraha misle da su smokve
Kada Valentina goste posluži nesvakidašnjim slatkom svi se iznenade ukusom, a mnogi ne mogu da dokuče od čega je spremljeno.
- Ne mogu da poveruju da je od ruže ili od zelenih mladih oraha. Za orahe pomisle da su smokve, a za ružu ne mogu ni da pretpostave, nemaju ideju od čega bi moglo da bude - priča Valentina.
Valentinin recept za slatko od ruža
Potrebno je jedan litar vode, 100 do 150 grama latica očišćenih od belog dela, jedan kilogram šećera, jedan limuntus.
Sve to staviti u vodu da proključa, onda dodati latice u vodu da se kuvaju 15 minuta. Voda će promenti boju, ali kada se doda limuntus postaće lepo crvena, dodati šećer i kuvati uobičajeno kao i drugo slatko.
Skinuti penu, pokriti vlažnom krpom da se ohladi, sipati u teglice - pojašnjava Valentina.
Valentina je imala samostalne i grupne izložbe u Surdulici, Vladičinom Hanu, Vranju, Bosilegradu, Ćustendilu, a sarađivala je sa Kulturnim centrom Surdulica na restauraciji nekih komada nameštaja u dekupažu i starih pegli na žar.
Bonus video: