25.10.2022.

12:06

Foto: printscreen

Srbija

VALENTININO SLATKO OD RUŽE "OBARA S NOGU" Na njenim policama tegle neobičnih ukusa, ovako pravi slatku zimnicu od latica cveća

Valentina sprema nesvakidašnje slatke đakonije, a na njenim policama mogu se naći tegle u kojima je slatko od ružinih latica, zelenih oraha, dudinja, kao i ono tradicionalno od šumskih jagoda, borovnica i šljiva.

Informer

Takođe pravi i med od maslačka, sirće i sok od ruža, koje bere u maju.

Bavljenje ovim hobijem postalo joj je i dodatan izvor prihoda, ali i način da se sačuvaju stari recepti.

- Sve što ima veze sa kreativnošću uvek me je privlačilo. Volim da probam da radim sve što se rukama stvara pa tako sam se oprobala u dekupažu, heklanju, pletenju, tkanju, šivenju, pa eto i u spremanju zimnice od neobičnih sastojaka, koju su ranije spremale naše žene, a koja je gotovo iščezla sa ovdašnjih trpeza - priča Valentina.

Informer

Od zelenih oraha misle da su smokve

Kada Valentina goste posluži nesvakidašnjim slatkom svi se iznenade ukusom, a mnogi ne mogu da dokuče od čega je spremljeno.

- Ne mogu da poveruju da je od ruže ili od zelenih mladih oraha. Za orahe pomisle da su smokve, a za ružu ne mogu ni da pretpostave, nemaju ideju od čega bi moglo da bude - priča Valentina.

Informer

Valentinin recept za slatko od ruža

Potrebno je jedan litar vode, 100 do 150 grama latica očišćenih od belog dela, jedan kilogram šećera, jedan limuntus.

Sve to staviti u vodu da proključa, onda dodati latice u vodu da se kuvaju 15 minuta. Voda će promenti boju, ali kada se doda limuntus postaće lepo crvena, dodati šećer  i kuvati uobičajeno kao i drugo slatko.

Skinuti penu, pokriti vlažnom krpom da se ohladi, sipati u teglice - pojašnjava Valentina.

Informer

Valentina Zlatković

Valentina je imala samostalne i grupne izložbe u Surdulici, Vladičinom Hanu, Vranju, Bosilegradu, Ćustendilu, a sarađivala je sa Kulturnim centrom Surdulica na restauraciji nekih komada nameštaja u dekupažu i starih pegli na žar.

Bonus video: