30.10.2022.

21:39

Foto: RINA

Srbija

JEDAN KROMPIR TEŽAK VIŠE OD DVA KILOGRAMA! Na visovima planina Mučanj i Javor rađa najkvalitetnija krtola u regionu, specifična klima doprinosi džinovskim plodovima (FOTO)

Na imanju Dobrivoja Krsmanovića iz Katića raste krompir težine i do dva klograma. Recept za to su kako kaže, dobro seme, dobra njiva i veliki rad, a kad se svi ovi uslovi ispune odličan rod ne izostaje.

- Ne može krompir u polju biti kao na brdu, na visini je 40 posto bolji bez obzira gde je. Ovde kod nas je odlična mešavina tri mediteranske klime, temperatura ne prelazi 30 stepeni zato naš krompir ima poseban kvalitet. Najbolje je uzorati u jesen, i nikako ne preskočiti domaći prirodni stajnjak, jer je to veoma bitno. Bez dobrog stajnjaka, nema dobrog krompira - rekao je ovaj proizvođač.

Informer

Dobrivoje Krsmanović

Krompir iz zapadne Srbije važi za najkvlitetniji, sa posebnom aromom i ukusom. Poznat je i van naših granica , pa se na pijacama i uvozni često potpisuje kao da je iz ovog kraja. A evo kako da znate da li je krompir koji kupujete zaista ivanjički.

- Kad ga uzmete u ruku, zemlja oko njega bude rastresita i peskovita, a ne bude crna kao da ste ga spremili za pohovanje u ugljenoj prašini. Kad ga presečete struktura mu je jasna i čista, bez ikavih linija - objašnjava Dobrivoje.

Informer

Posebna klima i nadmorska visina veća od 1000 metara razlozi su zašto je upravo ovo podneblje idealno za proizvodnju krompira.

Informer

Dobrivoje ima ukupno šest hektara zemlje, a svake godine uzima i nešto pod zakup, menja i ekspermentiše sa sortama, jer je najvažnije da dobro prolaze na tržištu.