05.01.2023.

23:10

Foto: rina photo

Srbija

ZABORAVITE ZLATIBOR, KOPAONIK, SVA ULAGANJA SADA IDU U OVU DIVLJU, ALI PRELEPU PLANINU!? Centar zimskog turizma u Srbiji postaće...

Prelepa i šumom bogata planina Golija trenutno je jedna od tački u Srbiji sa najviše turističkog potencijala, a da bi se svrstala u top turističke destinacije neophodna su i velika ulaganja. Skijališta Srbije raspisala su javnu nabavku za izradu tehničke dokumentacije za razvoj ski centra na Goliji i to na površini od 262,67 hektara u okviru zone planiranog skijališta i dela turističke celine Odvraćenica.

- Golija je jedna od najlepših i šumama najbogatijih planina u Srbiji, a zbog očuvanosti prirodnih i kulturnih vrednosti upisana je u Uneskovu svetsku listu rezervata biosfere. I upravo zbog svih ovih odlika, Golija je tokom prethodnih godina bila jedna od najposećenijih destinacija u Srbiji koja pruža kvalitetan ali pre svega bezbedan boravak i odmor. Planina je duga 32 kilometra, prostorno zauzima oko 100 hiljada hektara, od čega je oko 75 odsto pod zaštitom države - rekao je za RINU Janko Grbić, direktor TO Ivanjica.

Informer

Postojećim planom za ski centar na Goliji predviđena je izgradnja sti staze i žičare, sistem veštačkog osneživanja, hotel i restoran. Kao sadržaj tokom letnje sezone planirano je projektovanje boba na šinama, ssa brzinom spuštanja maksimalno 40 kilometara na čas. Putna infratsruktura rekonstruisana je tokom ranijih godina, a do Odvraćenice sada vodi nov asfaltni put.

- Zima na Goliji posebna je priča, jer snega ima uvek u izobilju, a staze koje je priroda vajala idealan su mesto za skijaše. Ovde se mogu napraviti prvi koraci na skijama, ali šansu da pokažu svoje umeće imaju i mnogo iskusniji skijaši.Turisti su oduševljeni pre svega golijskim gustim šumama, bujnim pašnjacima, izvorskom vodom, ali osim tih prirodnih lepota, tu je i zdrava hrana, ljubazni domaćini i brojne aktivnosti koje su iz dana u dan sve brojnije, kako bi se posetiocima omogućio aktivan odmor u prirodi - dodaje Grbić.

Informer

Među najposećenijim lokalitetima je vrh ove planine Jankov kamen, kao i tri planinska jezera, a turisti se najčešće zadržavaju kod Dajićkog. Jezero se nalazi u sred četinarske šume, dužine je između 10 i 15 metara, a duboko je oko 3, 2 metra i za njega su vezane brojne legende.

Na Goliji nema još uvek velikih hotela i najrazvijeniji je seoski turizam, apartmani i bungalovi, ali po svemu sudeći to će se u budućnosti promeniti.

Bonus video: