10.05.2023.

15:06

Foto: Pixabay

Srbija

KAKO DO DODATNE ZARADE "PREKO" SIRA?! Možete da zaradite do 6 evra na 100 grama, ako kao baka Lela pravite ovaj proizvod

Mišljenje struke je da zahtevi tržišta veoma utiču na proizvodnju određene vrste sira, a savremeni trend je da potrošači zahtevaju sireve sa dodacima belog luka, paprike, tartufa, lešnika, borovnice, začinskih trava. Takvi primeri su sve češći i kopd nas u Srbiji, gde mali proizvođači svoje mesto na tržištu traže proizvodnjom sireva koji se razlikuju od drugih.

Proizvodnja sira od kravljeg mleka u Srbiji je zabeležila veliki rast i dostignut je nivo proizvodnje od 4.300 tona. Najviše se prozvode meki sirevi, skoro polovina ukupnih količina. Za njim i polutvrdi, četvrtina od ukupne proizvodnje. I tvrdi sirevi beleže porast, ali ne kao meki.

Zlatarski, sjenički, pirotski sir - ključ uspeha

Poljoprivredna gazdinstva su veliki proizvođači sira, tu u ponudi dominiraju sveži sirevi od kravljeg mleka, dok se u nekim regijama proizvode specifični sirevi od parenog testa, beli sirevi u presolcu.

Informer

Domaži sir - prste da poližeš!

Veoma je važno za proizvođača da se na tržištu predstave sa sirom koji nosi oznaku geografskog porekla, ili nosi oznaku predela iz kojeg potiče – zlatarski, sjenički, pirotski.

- Masni tvdri sir parenog testa sa zrenjem, 45% mm od ovčijeg, kozijeg i kravljeg mleka. Ručno ga radim po tradicionalnoj recepturi pirotskog kraja i prodajem 500 grama za 1050 dinara. Potražnja je uvek bila dobra, prvenstveno jer naglasim da je domaći. Sada je potražnja još veća, očekujem da će kroz neko vreme biti i veća nego u ovom trenutku. Kupci mi se uvek vraćaju, pa pored redovnih kupaca, stalno nove dobijam. Naravno, sve to opravdam kvalitetom mog sira, ali nekad i čestim kupcima dam "preko" 500 grama, častim ih nekad i sa 700 - priča Lela D. (74), iz Babušnice kod Pirota.

Baka Lela nam ponovo u gradske dućane donosi pravo gastronomsko zadovoljstvo sa ukusom juga Srbije.

- Pošaljem za Beograd, ali i u Vojvodinu nekad sir, kada ima ko da ga odnese, tu mi ga prodaju u dužanima, ali i po porudžbini. Širom zemlje traže sir, posebno oni koji su ga već probali. Moj sir je, još jednom kaže, "pravi" i "domaći", pa već pri prvom zalogaju ispunjava standarde "domaćeg belog sira". To znači da mora da bude slan po meri, odlične tekstura i tvrdoće, diskretnog mirisa drvene kace, umereno suv i savršeno kompaktan. Ma mora da bude rečju dostojan svake "daske" sira - priča Lela i dodaje o svom pirotskom siru:

- Odlično ide uz suve šljive, belo vino i vunene čarape. Nekad kao dodatak stavim nešto od toga u sir, odlično ispadne i sve više privlači pažnju. Ova moja inovacija ocenjena je najvišom mogućom ocenom od strane potrošača!

Sirevi sa oznakom geografskog porekla u Srbiji :

- Krivovirski kačkavalj

- Homoljski ovčiji sir

- Homoljski kozji sir

- Homoljski kravlji sir

- Staroplaninski kačkavalj

- Sjenički kravlji sir

- Pirotski kačkavalj od kravljeg mleka 

Proizvodnja kog sira privlači kupce?

Potrošači sve više pažnje poklanjaju autohtonim sirevima, sa željom da ukus sira bude jedinstven, specifičan, da sir bude visokokvalitetan i donese emociju i kulturu kraja iz koga potiče. Stvaranje brenda i prepoznatljivosti je korak ka ostvarenju boljih finansijskih rezultata za same proizvođače. Dobar primer je proizvodnja najskupljeg sira na svetu, sira od magarećeg mleka iz Zasavice.

Za jedan kilogram potrebno je 25 litara mleka, ali je cena viša od 1.000 evra za kilogram. Lisnati mokrinski sir je dobar primer kako se svojim proizvodom izdvojiti na tržištu. Možda je šansa za dobar potez proizvodnja sira od ovčijeg mleka. 

Najtraženiji sirevi kojih nema na policama supermarketa

Turistička ponuda Srbije bi bila osiromašena bez sireva, razlog je što turisti žele da probaju sireve koje ne nalaze u ponudi restorana i na policama supermarketa u njihovim državama. Prilika je da se sirevi upare sa vinima koja potiču iz Srbije i tako se poveća prodaja sireva turističkom posetom  puteva vina.

Italijani imaju posebnu ponudu za vinoljupce – sir koji je stajao dve do tri nedelje u crvenom vinu!

Potrošnja sira raste i svuda u svetu

Nemačka godišnje izveze 1,2 miliona tona sira i ostvari prihod od 3,9 milijardi evra. Prati je Holandija sa 900.000 tona i ostvarenim prihodom od 3,6 milijardi evra, Fransuska sa 680.000 tona uz prihod od 3 milijarde evra.

Potrošnja sira u svetu stalno raste, tržište Kine je nova prilika za  proizvođače i trgovce sirom jer je prosečna potrošnja sedam puta niža u odnosu na svetski prosek.

Najviše sira potroše Islanđani - čak 30 kg po stanovniku, zatim Grci 25 kg postanovniku i Francuzi 24 kg po stanovniku.

Ambalaža i dizajn je ono što sigurno može pospešiti plasman naših sireva. Za to je dobar primer iz Holandije – u glavnim ulicama gradova u Holandiji postoje specijalizovane prodavnice sireva.

Zamislite prodavnicu sa asortimanom od 200-300 vrsta sireva, pa to je pravo carstvo. Pakovanja od 100 grama, lepo dizajnirana, uz jedan cvet lale koštaju od 3-6 evra!