Autor: Informer.rs

10.05.2023.

20:00

Foto:

Srbija

ON JE BIO GLUMČINA A SUTRA BI SLAVIO 90. ROĐENDAN! U čast Zoranu Radmiloviću premijera dokumentarca "Glumčina"

Film je delo Narodnog pozorišta Timočke Krajine-Centra za kulturu "Zoran Radmilović" i Siti produkcije iz Niša. Saradnik na scenariju je Milan Caci Mihailović, a reditelj filma je Vladimir Ristić.
U ovom dokumentarcu učestvuju: Mira Banjac, Seka Sablić, Svetlana Ceca Bojković, Aljoša Vučković, rediteji Dušan Kovačević, Zdravko Šotra, Goran Marković i drugi.

Informer

Sečanje na velikana srpskog glumišta 

Film će sutra biti emitovan i na TV B92 u 14.30, a videće ga i publika u Crnoj Gori, na RTV Nikšić, u subotu, 13. maja od 21 sat.

Zoran je, podsetimo, rođen 1933. godine u Zaječaru, a preminuo u 52. godini u Beogradu. Samo desetak dana pred smrt, odigrao je svoju poslednju predstavu "Radovan Treći", po kojoj je dobio i titulu kralja humora i improvizacije. Njegovo telo je kremirano, a urna se nalazi u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu. 

Po očevoj želji upisao je Pravni fakultet u Beogradu, da bi kasnije studirao i na Arhitektonskom i Filološkom fakultetu, a uporedo je glumio u KUD "Ivo Lola Ribar". 
Završio je glumu na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju i od 1962. do 1968. nastupao je u Beogradskom dramskom pozorištu gde je uglavnom dobijao sporedne uloge. 

Prvu veću uloge dobio je, pričo je kasnije, spletom srećnih okolnosti, kada je 1964. Ljuba Tadić odustao od uloge u pozorišnoj predstavi Ateljea 212 "Kralj Ibi". Na filmu je debitovao 1962. u ostvarenju Jovana Živanovića "Čudna devojka", a u karijeri je imao više od 20 uloga na filmu.