• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ivona Tomković

28.11.2022

07:36

TITO ME HVALIO:"MALA, DOBRO TI TO RADIŠ"! Mira Banjac se prisetila susreta sa pokojnim predsednikom SFRJ

pritnscreen

Kultura

TITO ME HVALIO:"MALA, DOBRO TI TO RADIŠ"! Mira Banjac se prisetila susreta sa pokojnim predsednikom SFRJ

Podeli vest

Josip Broz Tito je bio oduševljen mojom glumom, kaže Mira Banjac. Ona se u intervjuu za Informer prisetila prvog susreta sa pokojnim predsednikom SFRJ, za kog kaže da je bio veoma duhovit čovek.

Jedna ste od retkih koja je imala priliku da priča sa Josipom Brozom Titom. Kako je protekao vaš susret?

Foto: Novak Đurović

Mira Banjac, glumica

- Bila sam odabrana da idem na njegov rođendan, na koji su bili pozvani i Hrvati, Slovenci, Bosanci... Svako je imao svoj šator. Pre nego što je trebalo da odem, prijatelji u Novom Sadu su mi rekli: "Pomeni Titu naše pozorište koje se zida." Bila sam mladi komunista i to je za mene bio ozbiljan zadatak. Dok je zbijao šale, prišla sam mu i pomenula pozorište. Rekao mi je: "Zašto ti to meni kažeš? Pa nisam ja zidar. Kada dođu do bravarskih radova, neka me zovu." Bio je duhovitiji od mnogih glumaca.

Bata je bio težak čovek

Vašu karijeru je obeležila i saradnja sa Batom Stojkovićem.


- Nije bio lak čovek. Kada bi ga neko iznervirao, odmah bi planuo i poludeo. Živeo je za scenu, na kojoj jednom umalo nije umro. Već je bio bolestan kada smo igrali "Korešpodenciju". Znojio se i bio je bled. Kad smo izašli da se poklonimo, stegao mi je ruku i pokleknuo. Mnogo sam se uplašila, ali je on smogao snage da ustane i pokloni se. To nam je bio poslednji susret.

Da li ste još neki put bili u njegovom društvu?
- Jesam, kada smo na Brionima snimali film. Prišao mi je i pohvalio me: "O mala, dobro ti to radiš!"
Pored Tita, mnogi cene vaš rad i vole vas. Nedavno ste proslavili 94. rođendan, a čestitke su stizale sa svih strana sveta.
- Ne osećam se kao da imam toliko godina. Nedavno sam bila na sistematskom pregledu. Kad je doktor video snimak mojih pluća, bio je ubeđen da ne pušim, jer su mi bila skroz "čista". Rekla sam mu da palim jednu za drugom, a on je bio šokiran. Objasnio mi je da je to zato što pušim na muštiklu.
Bez obzira na godine, vi stalno radite.
- Živim da bih radila i radim da bih živela. Kada ne budem mogla da glumim, to će značiti da u meni nema života.
Predstava "Radovan Treći" i uloga Katice obeležile su vašu karijeru. Kako je bilo sarađivati sa Zoranom Radmilovićem?

Foto: Informer

Mira Banjac, glumica

- On je izuzetan pozorišni glumac i majstor scene. A privatno je bio mrgud, neveseo i neduhovit. Nikada nije želeo da zabavlja društvo. To je činio samo za najbliži krug prijatelja. Mogla bih da napišem tri knjige o njemu.
 

Dva u jednom

Zoran Radmilović je bio sjajan glumac, a privatno mrgud, neveseo i neduhovit
Mira Banjac

Zoran i vi ste sa Batom Živojinovićem igrali u seriji "Majstorska radionica". Kakav je bio Bata?
- Čovek stena sa golubijom dušom! Na snimanju serije je stalno brinuo da neko ne ostane gladan, pa je odvajao meso za ekipu. Odigrao je najopasnije scene bez kaskadera. Bio je spreman da rizikuje život zarad dobre uloge.

Profesionalac

Bata Živojinović je odigrao najopasnije scene bez kaskadera. Bio je spreman da rizikuje život zbog uloge
Mira Banjac

I vi ste snimali opasne i zahtevne scene. Koja vam je ostala u sećanju?
- Bio je 2. februar kada sam zbog filma "Život radnika" morala da uđem u Drinu. Ne da je bilo hladno, nego me je sve bolelo. Igrala sam ženu koja se bacila u vodu.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plejofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija