19.07.2023.

12:55

Foto: N.B.

Srbija

Užas, deca se dave, a roditelji sede u kafićima! Na mitrovačkim Brionima sprečeno deset slučajeva utapanja!

Slučajevi davljenja kod vrlo male dece dešavaju se u plićaku, dok se omladinci dave plivajući iza bova, gnjurajući i iz zabave daveći jedni druge!

- Vrućine su velike, gužva je ogromna, vikendima se ovde sjati i po nekoliko hiljada ljudi! Deca su neverovatno bahata i nepažljiva, ali najodgovorniji su roditelji, koji sami na plažu, bez kontrole, puštaju svoju decu! Neogovornost roditelja je zaprepašćujuća, jer i pored naših apela prethodnih godina, stalno se isto dešava.

Deca starosti 10-12 godina sami ili u grupi vršnjaka dolaze na plažu. Ovog vikenda spasli smo dve šestogodišnje devojčice, koje su se davile u plićaku, na samo metar i po od obale. Nagutale su se vode, a njihove mame za to vreme bezbrižno pijuckaju sokove u obližnjem kafiću, upozorava Aleksandar Petković, direktor Službe za obezbeđenje.

Mitrovački spasioci dežuraju od 10-20 sati svakim radnim danom, dok su vikendima, zbog rada kafića i restorana i alkoholisanih gostiji na plaži 24 sata.

Radnim danima na kupače sa četiri osmatračnice budno motre petorica spasilaca, a vikendima ih je 12. Na raspolaganju im stoje četiri spasilačka čamca i skuter na vodi.

- Svake godine stanje je sve gore i gore i zahteva našu sve veću prisutnost. Noću i vikendom bude tuča i incidenata, koji se, pošto ih ovde rešimo, nastavljaju, nažalost, u gradu.

Još jednom apelujem na roditelje da mnogo više pažnje posvete svojoj deci i kada su sa njima na plaži, a posebno da ih same ne puštaju. Grupe vršnjaka su najriskantnij, divljaju, potapaju jedni druge, udaraju se u glavu loptom, pa smo često prinuđeni da ih zbog takvog bahatog ponašanja isteramo iz vode, napominje Petković.