18.08.2023.

07:15

Foto: Lj. S.

Srbija

Oni pamte šta su Turci radili! Ovaj grad na jugu Srbije ima najveće blago!

Od sedam stoletnih stabala cera, hrasta, oraha, četiri su upisana u registru zaštićenih dobara III kategorije.

Dva od ta četiri ukupno su stara 700 godina i svake godine ih kontroliše ekološki inpsektor i proverava da li se stabla čuvaju kako treba.

Većina se nalaze na privatnim imanjima, sem oraha koji je u ataru sela Velika Plana o kojem se stara Javno preduzeće "Srbija šume".

Informer

Zdravinjski cer star dva veka

- Najstariji je Jovanov zapis koji ima oko 400 godina. To je cer koji se nalazi u planinskom selu Gornji Statovac na imanju Jugoslava Milenkovića. Najveći je Dimov hrast u Velikoj Plani koji je star 300 godina. O njemu brine vlasnik imanja Milan Janićijević. Ovaj hrast je na Janićijevićev i zahtev meštana 2019. ušao u registar zaštićenih dobara III kategorije - kaže ekološki inspektor Grada Prokuplja Lidija Radulović.


Ona objašnjava da su ova stabla zaštićena ne samo zbog starosti, već i bioloških karakteristika koje ih čine posebnim, kao što su visina stabla, izgled i lepota.

Pored ova dva impozantna, tu je i Zdravinjski cer, zapis star 200 godina, a orah je ušao u ovu kategoriju iako nije zapis, baš zbog svoje lepote.

- O njima ne brinu samo vlasnici parcela, već i svi meštani, mi kao Grad, pravoslavna crkva. Kraj njih se organizuju seoske litije, sabori. To su bogatstva koja su retka. Zapisi imaju ne samo prirodnu vrednost, već i religijsku osnovu i njihovo trajanje je od velike važnosti - objašnjava ona.

Za svaku moguću promenu, u slučaju bolesti drveta, neophodna je saglasnost Zavoda za zaštitu prirode.

- Nekada je svako selo imalo "sveto drvo", hrast, gde su se meštani okupljali, slavili seoske slave, ali su vremenom mnogi posekla stabla. Ova zaštićena su upravo zato i dobila status da ne bi došlo do sličnih situacija i ona se ljubomorno čuvaju i do vremena i od ljudi - kaže Radulović.