31.08.2023.

09:40

Foto: I. M.

Srbija

Poskoci i orhideje na jednom mestu! Tajne Prirodnjačakog muzeja u Ovčar Banji

- Ovog leta kroz izložbeni prostor prošlo je hiljade posetilaca, a imali smo oko 300 poseta stranaca iz Holandije, Nemačke, Severne Irske, Skandinavije do Kanade i Australije. Među njima je i značajan broj naučnika istraživača a  posebno nam je drago kada nam prenesu utiske iz sličnih svetskih muzeja i kada nas pohvale jer to nam je dodatna inspiracija - kaže biolog Katarina Vjetrović Srećković. 

Informer

Biolog Katarina Vjetrović Srećković u Prirodnjačkom centru u Ovčar Banji

Ovaj muzej opremio je beogradski Prirodnjački muzej ali sve izložene životinjske vrste mogu se sresti u prirodi, u zaštićenom području koje obuhvata oko 5.000 hektara.

- To je još jedna od pogodnosti i vrlo je interesantno najmlađima, kada im pričamo. Klisura predstavlja jedan od centara raznovrsnih ekosistema. Na ovom prostoru ima 18 strogo zaštićenih biljnih vrsta, a od ukupnog broja registrovanih, 290 vrsta ima nacionalni ili međunarodni značaj. Retko ko je znao, dok nije došao ovde, da ovde na Ovčar Banji raste čak 23 vrste divljih orhideja - ističe naša sagovornica.

Osim retkih biljnih vrsta, ima čak 187 vrsta ptica i 52 vrste sisara! 

- Istraživači i zaljubljenici u ptice su upravo najčešći gosti u našim pansionima. Dolaze tokom čitave godine, prate migracije, kako se gnezde, gde nose jaja. Najavili su nam nedavno da dolaze neki naučnici iz Japana i Norveške, koji su svoj dolazak odložili do izgradnje novog vidikovca, kakve inače viđaju po svetu. Sa njima su ranije turistički dolazili i članovi njihovih porodica, a tu atrakciju ne žele ni ovde da propuste – kaže meštanin Ovčar Banje.

Samo u vodama između Ovčara i Kablara pliva 18 vrsta strogo zaštićenih vrsta ribe a zanimljivo je da su prirodnjaci otkrili 109 dnevnih i čak 450 vrsta noćnih leptira!

Zbog svega ovoga uskoro bi ceo ovaj kraj trebalo da se nađe na mapi učeničkih ekskurzija.

- Po prvi put je Ministarstvo prosvete od ove školske godine uvrstilo Prirodnjački centar u peporuku školama za organizovane obilaske đaka. Sada postoje svi uslovi za održavanje nastave u prirodi, jer pored konferencijske sale u Centru, učenicima, nastavnicima i njihovim vodičima, na raspolaganju je i amfiteatar na otvorenom – potvrdili su u kabinetu predsednice Vlade Srbije.

Umesto starog, drvenog vidikovca na Kablaru, idućeg meseca bi već trebalo da se postavi staklena platforma i to nadzorom Zavoda za zaštitu prirode Srbije, budući da je reč o zaštićenom području. Stakleni vidikovac će biti jedna od najvećih turističkih atrakcija u ovom delu Balkana.