• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: I. M.

19.05.2023

11:30

OVČAR BANJA KO MENHETN! Zašto su cene stanova, vikendica i placeva skočile do nebesa

I. M.

Vesti

OVČAR BANJA KO MENHETN! Zašto su cene stanova, vikendica i placeva skočile do nebesa

Podeli vest

Stanovi u Ovčar Banji pa i pašnjaci na obroncima Kablara dobili su na vrednosti čim je počelo da se priča o izgradnji vidikovca i uređenju varošice kao turističkog centra. Nezvanično, već je bilo ponuda od 90.000 evra za stan od 40 kvadrata, a pre godinu i po za takav nije moglo da se dobije više od 18 do 20.000!

U zaštićenom području Ovčarsko-kablarske klisure danas se traži i na ceni je taman i oronula šupa, međutim vlasnici su prestali da prodaju imovinu, a potražnja je iz dana u dan sve veća.

- Ova priča o cenama počela je odmah pošto je država krenula da obnavlja centar varošice. Neposredno pre toga je prodato par stanova i tu je trgovina stala. Zainteresovanih kupaca je sve više, ali niko još ne želi da prodaje stanove i kuće. Svi su prepoznali šansu za zaradu od turizma, koja u Banji nikad nije bila isplativa kao danas - priča Nenad Stojković, meštanin Ovčar Banje koji je i sam imao ponudu za prodaju svoje porodične kuće koju je odavno preuredio i izdaje turistima.

Kaže da u Ovčar Banju u poslednje vreme dolazi više gostiju, među njima i stranci, a zbog ograničenih kapaciteta, smeštaj mora da se rezerviše unapred.

Očar Banja ima oko 100 stanovnika, a Stojković je zapazio, kaže, nešto neverovatno.

- Za godinu dana niko se nije odselio, što ne pamtim da se dogodilo! Ljudi žele da se vrate i da profitiraju. Čak i oni koji su zbog posla otišli u okolne gradove Čačak i Lučane, a ovde imaju domaćinstva, vraćaju se, renoviraju svoje objekte, o prodaji niko ne razmišlja. Međutim, kako će banja zaista postati top destinacija, kupci se i dalje raspituju, pa to dodatno podiže cene - priča Nenad. 

Dobro upoznat sa dešavanjima u varošici, Stojković kaže da zvaničnog podatka o ceni kvadrata nema, ali od usta do usta se širi da vlasnici dižu cene u oblake s jasnom namerom da kupce odbiju.

Tako se brzo pronela i vest da je bilo ponuda od 90.000 evra za stan od 40 kvadrata, a pre godinu i po dana isti takav je prodat za 18.000!

Poređenja radi, cena kvadrata u Čačku u novogradnji ide do 1.650 evra, a kvadrat skromne vikendice na 800 metara od centra Banje, nizvodno Moravom, već je za 200, 300 evra skuplji. U najvećem broju slučajeva reč je o montažnim objektima koji su građeni na zemljištu manastira Sretenje, bez dozvole.

Nedavno je, prema našim izvorima, železnički vagon uređen za prenoćište, prodat za neverovatnih 10.000 evra, odnosno samo toliko košta mesto pored vode. Trenutno se prodaje jedna omanja vikendica za 30.000 evra, ali vlasnik na svaki novi poziv podiže cenu.

- Prodaje se i jedna za 70.000 i uveren sam da će ona ubrzo dobiti novog vlasnika, iako ne vredi toliko. Sve su ovo montažni objekti poplavljeni više puta a mnogi imaju i rešenja za rušenje. Izdavanje vikendica pored vode je postao vrlo unosan biznis, a koliko čujem i njihov najam je poskupeo – kaže Čačanin B.S. koji za vikendicu pored reke, manastiru plaća godišnji zakup zemljišta od oko 150 evra.

Foto: I. M.

Ovako će izgledati vidikovac Kablar Skywalk

Vidikovac digao cenu i pašnjacima

Vest o izgradnji staklene platforme vidikovca na Kablaru doprinela je da cene najviše skoče upravo na toj lokaciji, selu u kojem je koliko do juče cena po aru bila ispod 30 evra.

 Pored glavnog puta ka vrhu Kablara niko ništa ne prodaje.

- Čuli smo da se jedna livada podno samog vidikovca, nedaleko od parkinga, prodaje za 400 evra po aru, ali bez puta, vode, struje, bilo kakve infrastrukture! Za 48 ari vlasnik traži 19.200 evra, to se jedino prodaje - rekli su nam u porodici Čvrkić u Rošcima, koja se već nekoliko godina posvetila seoskom turizmu.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Službama bezbednosti i dubokoj državi nikako ne odgovara slobodan protok informacija! Neke od depeša Vikiliksa su nespretno iznesene! (VIDEO)
Live TV

Službama bezbednosti i dubokoj državi nikako ne odgovara slobodan protok informacija! Neke od depeša Vikiliksa su nespretno iznesene! (VIDEO)

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž izjasnio se juče krivim po jednoj optužbi za pribavljanje i objavljivanje vojnih tajni SAD, kao rezultat dogovora sa tužiocima američkog Sekretarijata za pravosuđe, čime je obezbedio sebi slobodu, a time je završena i duga pravna saga koja je pokrenula debate o slobodi štampe i nacionalnoj bezbednosti. Na tu temu govorio je za Informer predsednik Lobista Srbije Nenad Vuković tokom gostovanja u "Info jutru".

27.06.2024

13:08

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set