05.09.2023.

08:20

Foto: Printskrin/društvene mreže/subotica.com

Srbija

Ode i poslednja dama! Pre Tvigi, uginula Marta

Pre sedam godina u Zoološkom vrtu na Paliću u 41-oj godini uginula je Marta. Martu je, kako su tada pisali mediji, izdalo srce.

Indijska slonica Marta na Palić je došla 31. jula 1980. godine i bila je omiljena životinja posetilaca i zbog svoje veličine ali i druželjubivosti. O njoj su brinuli timaritelji, koji su je čak naučili da podigne nogu na postolje, da bi joj stopala namazali kremom.

Informer

Slonica Marta došla je na Palić 1980, a uginula je 2016.

- Samo je legla, što je za slonove vrlo kritično jer ostavlja trajne posledice na pluća i srce. Uzalud smo na sve načine pokušavali da je podignemo, svi smo došli da pomognemo timariteljima, da joj damo snagu da ustane. Ostala je da nepomočno leži - preneo je portal subotica.com. 

Marta je, prema poznavaocima i ljubiteljima životinja, bila u starosnom dobu koje odgovara čoveku od oko 70 godina. 

Deo njenih posmrtnih ostataka sačuvan je u Prirodnjačkom muzeju u Beogradu, a deo je, u skladu sa procedurom transportovan u kafileriju u Somboru.

Tvigi je pak u Srbiju stigla tek 1990. godine i dovedena je da bi se parila sa mužjakom koji je već bio u beogradskom zoo-vrtu. Njih dvoje se, međutim, nisu slagali, niti su imali potomstvo. Mužjak je uginuo 1997. i Tvigi je otad bila sama. Imala je 58 godina...