• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: I. M.

31.08.2023

09:40

Poskoci i orhideje na jednom mestu! Tajne Prirodnjačakog muzeja u Ovčar Banji

I. M.

Vesti

Poskoci i orhideje na jednom mestu! Tajne Prirodnjačakog muzeja u Ovčar Banji

Podeli vest

Ovčar Banja kod Čačka, osim što je postala atraktivno turističko mesto, otvaranjem Prirodnjačkog centra privlači pažnju i istraživača. Za nešto više od godinu dana posetilo ga je više od 15.000 ljudi.

- Ovog leta kroz izložbeni prostor prošlo je hiljade posetilaca, a imali smo oko 300 poseta stranaca iz Holandije, Nemačke, Severne Irske, Skandinavije do Kanade i Australije. Među njima je i značajan broj naučnika istraživača a  posebno nam je drago kada nam prenesu utiske iz sličnih svetskih muzeja i kada nas pohvale jer to nam je dodatna inspiracija - kaže biolog Katarina Vjetrović Srećković. 

Foto: I. M.

Biolog Katarina Vjetrović Srećković u Prirodnjačkom centru u Ovčar Banji

Ovaj muzej opremio je beogradski Prirodnjački muzej ali sve izložene životinjske vrste mogu se sresti u prirodi, u zaštićenom području koje obuhvata oko 5.000 hektara.

- To je još jedna od pogodnosti i vrlo je interesantno najmlađima, kada im pričamo. Klisura predstavlja jedan od centara raznovrsnih ekosistema. Na ovom prostoru ima 18 strogo zaštićenih biljnih vrsta, a od ukupnog broja registrovanih, 290 vrsta ima nacionalni ili međunarodni značaj. Retko ko je znao, dok nije došao ovde, da ovde na Ovčar Banji raste čak 23 vrste divljih orhideja - ističe naša sagovornica.

Osim retkih biljnih vrsta, ima čak 187 vrsta ptica i 52 vrste sisara! 

- Istraživači i zaljubljenici u ptice su upravo najčešći gosti u našim pansionima. Dolaze tokom čitave godine, prate migracije, kako se gnezde, gde nose jaja. Najavili su nam nedavno da dolaze neki naučnici iz Japana i Norveške, koji su svoj dolazak odložili do izgradnje novog vidikovca, kakve inače viđaju po svetu. Sa njima su ranije turistički dolazili i članovi njihovih porodica, a tu atrakciju ne žele ni ovde da propuste – kaže meštanin Ovčar Banje.

Samo u vodama između Ovčara i Kablara pliva 18 vrsta strogo zaštićenih vrsta ribe a zanimljivo je da su prirodnjaci otkrili 109 dnevnih i čak 450 vrsta noćnih leptira!

Zbog svega ovoga uskoro bi ceo ovaj kraj trebalo da se nađe na mapi učeničkih ekskurzija.

- Po prvi put je Ministarstvo prosvete od ove školske godine uvrstilo Prirodnjački centar u peporuku školama za organizovane obilaske đaka. Sada postoje svi uslovi za održavanje nastave u prirodi, jer pored konferencijske sale u Centru, učenicima, nastavnicima i njihovim vodičima, na raspolaganju je i amfiteatar na otvorenom – potvrdili su u kabinetu predsednice Vlade Srbije.

Umesto starog, drvenog vidikovca na Kablaru, idućeg meseca bi već trebalo da se postavi staklena platforma i to nadzorom Zavoda za zaštitu prirode Srbije, budući da je reč o zaštićenom području. Stakleni vidikovac će biti jedna od najvećih turističkih atrakcija u ovom delu Balkana.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Obaramo sve rekorde: Srbiji od turizma  3 milijarde evra!
Društvo

Obaramo sve rekorde: Srbiji od turizma 3 milijarde evra!

Srbija će ove godine zaraditi od turizma 3 milijarde evra, kažu stručnjaci. Za prvih šest meseci ove godine, Srbiju je posetilo 1,8 miliona turista što je za 30 odsto više nego u isto vreme prošle godine i već je zarađeno više od 900 miliona evra.

17.08.2023

06:30

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Ideje Trećeg rajha i dan danas žive! Hitler je bio izvršilac planova duboke države!
Live TV

Ideje Trećeg rajha i dan danas žive! Hitler je bio izvršilac planova duboke države!

Evropsko prvenstvo u fudbalu liči na Olimpijske igre u Minhenu održane 1936. U savremenom društvu doživeli smo to da u jednoj navodno demokratskoj državi u sred Evrope 50.000 ljudi skandira "ubi Srbina" i "Srbe na vrbe" i da niko na to ne reaguje. O ovoj temi, ali i o temi tajnih društava, odnosno onih koji upravljaju procesima u celom svetu govorio je u emisiji "Info veče" govorio je profesor Bojan Dimitrijević, ekonomista.

20.06.2024

22:17

Sve više zemalja Azije i Afrike odustaje od saradnje sa Zapadom! Amerika ide đonom, a Rusija uvažavanjem i saradnjom! (VIDEO)
Live TV

Sve više zemalja Azije i Afrike odustaje od saradnje sa Zapadom! Amerika ide đonom, a Rusija uvažavanjem i saradnjom! (VIDEO)

Ruski predsednik Vladimir Putin, nakon posete Severnoj Koreji, obišao i Vijetnam. Po dolasku je otišao u predsedničku palatu gde se sastao sa vijetnamskim predsednikom Toom Lamom. Ovo je peta Putinova poseta Vijetnamu, a prva posle 2017. godine. Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su Mihail Zvinčuk, vojni bloger i autor projekta "Ribar" i Vladimir Prebiračević iz srpsko-ruskog centra "Majak". Putem vajber uključenja uživo u program javio se i ratni reporter Igor Damjanović.

20.06.2024

19:07

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set