31.10.2023.

08:15

Foto: printskrin/rts.rs

Srbija

Rudnik pun šaljivih poruka, a evo zbog čega ih ostavlja: Dragančetove putokaze svi dobro poznaju

Sve manje žitelja Zagrađa i tek poneko iz velikih gradova ko povremeno obiđe dedovinu prolazi putem ka planinskom vrhu Ostrvica. Ipak, ljubitelja prirode ima dosta, i zbog njih Dragan Bogdanović već godinama postavlja neobične znakove i natpise.

- Ima dvadeset godina kako sam počeo to da radim. Počeo sam od kuće. Volim da šetam, ali nemam s kim. Prošetam tamo-vamo, ali dosadno mi je. U društvu nema nikoga i onda rešio sam ovo da pravim da bi mi, eto, bilo malo zanimljivije - priča Dragan.

Informer

Sve pravi sam, uglavnom od drveta, a duž kilometar i po Dragančetovog sokačeta mogu se pročitati šale, aforizmi i citati. Iako su svi ispisani ćirilicom zanimljivi su i strancima.

Ko se sve šeta Dragančetovim sokačetom

- Dolazi sad već dosta, prošle godine bio jedan Afrikanac. Bio Vijetnamac. Bio je pun autobus Rusa, Slovenci dolaze, Englezi i Holanđanin. Imao sam dosta stranaca, dolaze - kaže Dragan.

Zbog 351 postavljenog znaka posetioci planine Rudnik Dragana zovu "putopisac", a sve češće zastaju da naprave fotografije interesantnih i duhovitih natpisa.

- Ima dosta da se slika, treba baterija dobra kad pođete 'vamo. Ko god pođe neka ponese dobru bateriju bez nje ne može ništa - savetuje putopisac.

Dragančetovo sokače nimalo ne liči na druge planinske puteve i staze. Porukama i jarkim bojama ovaj Rudničanin podseća putnike namernike da zastanu, uživaju u prirodi i nasmeju se.