13.11.2023.

09:56

Foto: D. K.

Srbija

Neobičan hobi profesora istorije iz Vlasotinca! Pogledajte šta radi posle škole (FOTO)

Na svom imanju u selu Gornja Lomnica kraj Vlasotinca čuva mangulice, a time se na području vlasotinačke opštine bavi još samo jedna porodica.

Jovanović kaže da nije želeo da njegova dedovina u Gornjoj Lomnici zaraste u šiblje i korov, pa je tamo najpre počeo da čuva pčele, nakon tri godine mangulice i prošle godine kokoške.

- Volim da radim, da korisno provodim slobodno vreme posle časova u dve osnovne i dve srednje škole, te otuda je na mom imanju sada više od 50 mangulica, 35 košnica i oko 100 koka nosilja-  objašnjava Jovanović.

Na ideju da uzgaja mangulice Jovanović je došao pošto je kupio imanje u komšiluku kroz koje protiče potok.

Informer

Meso mangulica je izuzetno ukusno

- Znao sam da mangulice vole da se tokom leta valjaju u blatu i uvideo sam da bi taj deo imanja bio idealan za njihovo uzgajanje. To nisu zahtevne životinje, ali je potrebno da im se obezbedi dovoljno prostora i dovoljno vode. Jedu sve žitarice, travu, žir, voće i povrće. Dajem im i napolitanke koje jedna fabrika ovde prodaje u rifuzu, jer su polomljene tokom proizvodnje. Kad god sam u prilici  izvodim ih iz gatara u prirodu da pasu travu, jedu žir ili voće, poput šljiva džanarika- priča Jovanović.

Planira, kaže, da krdo poveća na stotinak svinja, tako da tek po koje prase proda, a ostale čuva za uzgoj. Svoje planove će realizovati, ukoliko država nastavi da daje dobre subvencije za mangulice.

Informer

Aleksandar gaji i pčele

- Subvencije za krmače su 27.000 dinara, s tim što 15 odsto tog iznosa uzima matična služba. Doduše, ne isplaćuju svake godine redovno. Ove godine su na vreme isplatili. Ukoliko nastave tako, svakako ću povećati broj krmača- kaže naš sagovornik.

Po koju mangulicu zakolje za svoje potrebe, jer je meso, dodaje, izuzetno zdravo.

- Obrađujem svoje imanje, a uzeo sam u zakup i neke njive kako bi proizveo dovoljno stočne hrane. Imam podršku čitave porodice za ovo što radim, pomažu mi roditelji i supruga, mada ona sada prvenstveno ima posla oko našeg deteta. Nije baš lako svakodnevno dolaziti u selo i brinuti o toliko puno životinja, ali ono što mi olakšava posao je to što je Gornja Lomnica od Vlasotinca udaljena svega šest kilometara- objašnjava Jovanović.

Prema Jovanovićevim rečima, područje Vlasotinca, gde se nalazi i njegovo selo, pogodno je i za čuvanje pčela, tako da kada je dobra godina, u pčelinjaku ima dovoljno meda za prodaju.