18.11.2023.

00:03

Foto: Informer

Srbija

Zablistao novi pogon! Prvi partizan proslavio 95 godina aktivnog rada

Mihailo Topalović, izvršni direktor za tehničko-tehnološke poslove i proizvodnju Prvog partizana, da je ovaj novi proizvodni pogon kompleks za kompletiranje streljačke, sportske i lovačke municije, koji će omogućiti porizvodnju dodatnih 50 miliona metaka godišnje i preseljenje takozvane „Rupe“, poslednje podzemne hale ove kompanije.

Informer

- Danas smo na korak da u potpunosti realizujemo ovaj projekat. Preostalo je još da se završo papirologija, opremi pogon i tek tada ćemo biti spremni da kažemo da je veliki posao gotov, pogon u Dautovcu počinje sa radom. Verujem da je taj dan veoma blizu – rekao je Topalović, koji je govorio i usponima i padovima ovog preduzeća, ali da posle svakog pada fabrika je ustajala i bila spremnija za nove izazove, ne samo da se bori za opstanak, već i za vodeće pozicije u ovoj branši.

Već 25 godina fabriku uspešno vodi i upravlja siti tim, a nakon sankcija kreće najuspešnije razdoblje u poslovanju. Razvilo se strateško partnerstvo sa kompanijama iz Amerike, Asustralije, Novog Zelenda, gotovo svih zemalja Evropske Unije i nekadašnje Jugoslavije.

Ipak, najteži trenutak, podsetio je Topalović, bio je 3. septembra 2009. godine, kada je u podzemnim pogonima izbio požar u kojoj je život izgubilo sedam radnika, a oko 15 njih teško povređeno.

Informer

- Ta tragedija je ubrzala odluku države, kao vlasnika, i rukovdstva kompanije o selidbi podzemnog proizvodnog pogona, pa je pre pet godina u rad puštena rekonstruisana hala „Zrno“ na prostoru od 4.500 m2 sa i položili kamen temeljac za pogone u Dautovcu na Beloj zemlji. Ovaj pogon je kruna našeg rada do sada u infrastrukturnom smislu, modernizacije, povećanja kapaciteta i podizanja nivoa kvaliteta i bezbednosti na najviši nivo – rekao je Topalović i dodao da novi pogoni se prostoru na površini od 74 ha.

Dobrosav Andrić, genralni direktor PPU, rekao je da se planovi ostvaruju.

- Prvi partizan je kompanija u većinskom vlasništvu države, ali kompanija na svetskom tržištu, koja radi, otprema robu i naplaćuje, i od toga živimo i plaćamo svoje obaveze. Stalni razvoj Prvog partizana je došao u jednu fazu da je tržišta najvećih zemalja sveta, sve Amerike, Evropske unije i zemlje bivše Jugoslavije, pokrio sa svojim prozivodima i kupci traže našu robu. Ovaj kompleks, koji ćemo uskoro otvoriti, ima veliki značaj za zaposlene i kompaniju – rekao je Andrić i dodao da će se pored opreme koja će se iz „Rupe“ preseliti ovde, implementirati nova oprema, a sa aspekta bezbednosti, zaštite životne sredine i zaštite na radu postignuti su najviši standardi.

Informer

Danas ova fabrika zapošljava oko 1.600 radnika, radi punim kapacitetima i u proseku izvozi 95 posto od ukupno izvedenih jedinica. Ovoj svečanosti su prisustvovali general Predrag Kraljević, načelnik vojnog kabineta predsednika Srbije, genral Slavko Rakić, predstavnik Ministarstva odbrane i drugi brojni poslovni partneri iz zemlje i inostranstva.

Fabriku iz Kranja preselio u Užice 

Pre 95 godina Jakov Pošinger, vlasnik fabrike oružja i municije „Puškarna“ iz Kranja u saradnji sa vojnim i državnim vlastma Kraljevine Jugoslavije svoje proizvodne pogone iz stratešekih razloga je krajem 1927. godine preselio iz Kranja u Užice. U maju 1928. godine u prostorijama kasrane Stevan Nemanja u Krčagovu je počeo zvanično da radi, a 1935. godine poklanjeno zemljište za izgradjnju fabrike oružja i municije, prve privatne farbike na Balkanu.

Od 5. septembra 1947. godine preduzeće posluje pod imenom Prvi partizan i postalo je državno
preduzeće.

Informer

U vreme Užičke republike deo pogona bio je u tunelima trezora Narodne banke Srbije, današnjem Narodnom muzeju u Užicu. Bila je to fabrika, kao jedina te vrste u Evropi, koja je radila u tri smene i proizvodila oružje i municiju za potrebe NOP- a sve do 22. novembra 1941. godine kada je u podmetnutoj eksploziji poginulo više od 120 radnika.

Nakon Drugog svetskog rata fabrika je rasla, a i kasnije proširivala svoje kapacitete, te je realizovala sopstveni proizvodnju od komercijalne municije, sportske i lovačke, na svim tržištima.