21.11.2023.

12:27

Foto: Informer

Srbija

(VIDEO) Ljuta Karolina i iskusni Žika! Šta se dobije kad se spoje?

Žika je poznat i kao uzgajivač više od 360 vrsta paradajza, ali atraktivna "karolina riper" privlači najveću pažnju i, kako se na licu mesta uverila naša ekipa, zahteva i veliki trud pri obradi. Na deset ari pod plastenicima, dobija rod od oko jedne tone, a od nje pravi razne sosove na bazi voća. On jedini na svetu meša vulkanski ljutu "karolinu" sa belim grožđem i bobičastim voćem...

A sve je počelo, priča, 2009. godina kada je od jednog budističkog monaha iz Indije dobio seme "karoline riper" i to, divlje. 

- Ove godine pojavila se i još ljuća paprika "peper x", dobio sam i to seme. Za nijansu, dve je zaista ljuća od "karoline" - otkriva Žika. 

Objašnjava nam da sa tako ljutom paprikom treba biti veoma oprezan. 

Za samo kuvanje sosa, Žika se priprema kao da ide u rat! Koža mu je potpuno prekrivena, na licu mu je gas-maska...

- Kad sam prvi put pravio sos nisam ni znao koliko to može da bude ljuto i koliko dugo na koži ostaje ljutina - priča Žika sada već iskusan i dobro opremljen.

Informer

Uobičajena radna uniforma kad se kuva sos sa ljutom paprikom

Recept ne krije: za pet litara sosa potrebno je između 10 i 12 kilograma papričica a kuvanje traje između 45 i 90 minuta. 

- Preporučujem da se semenka i kožica izbace iz sosa, jer naš digestivni trakt ne može da svari celulozu. Pravim desetak vrsta soseva, čiste, samo od paprike, ali i sa voćem jer se tako smanjuje ljutina pa su lepi i za one koji ne vole ljuto - kaže Žika. 

Pogledajte u video prilogu emisije "Alo, Beograde", kako nas je dočekao domaćin Žika i šta nam je sve pokazao: