• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S. K.

21.11.2023

11:37

U ovom kraju na Kosovu slavski kolači su umetnička dela! Evo kako ih prave! (FOTO)

S. K.

Vesti

U ovom kraju na Kosovu slavski kolači su umetnička dela! Evo kako ih prave! (FOTO)

Podeli vest

Vreme slava u srpskom narodu od sredine oktobra do početka februara podrazumeva bogatu slavsku trpezu, kao i neizbežni slavski kolač...Mnogi smatraju da je najbogatiji, najmaštovitiji i najlepši prizrenski slavski kolač, koje pripremaju domaćice iz carskog grada i čiji se recept prenosi sa generacije na generaciju.

- Za spremanje ovog kolača potrebno je pre svega imati ljubav prema Bogu, praznicima, narodu i porodici. I naravno, strpljenje – kaže za "Informer" Lela Marković, književnica iz Prizrena, koja je recept za slavski kolač nasledila od pokojne majke Desanke.
Prema ovom receptu, od sastojaka za pripremu potrebni su kilogram mekog brašna, pola litra vode, polovina paketića svežeg kvasca, dve kašičice soli i kašika ulja. Sve se to umesi kao testo i spusti u šerpicu, a ako slava pada na dan posta onda se izostavlja ulje.

 

Foto: S. K.

Pravi prizrenski slavski kolač

- Dužom tankom iglom za pletenje ili drvenim štapićima za pečenje roštilja treba probosti testo na više mesta, što dublje, čime se sprečava krivo nadimanje testa prilikom pečenja. Кada testo samo malo nadođe, premazati površinu kolača osveštanom vodom. Suvim rukama poređati već pripremljene ukrase, nikako mokrim, da ukrasi ne bi izgoreli prilikom pečenja – objašnjava nam
sagovornica način pripreme prizrenskog slavskog kolača.
Posebnu čaroliju čine brojne šare na ovom slavskom kolaču, zbog kojih je drugačiji od ostalih po izgledu.
- Prvo se na testo stavi pečat, u obliku krsta, a zatim i svi ostali simbolični ukrasi. Treba napraviti tanku i dugu pletenicu, koja se ubaci u gornji okvir testa. U strane kolača, lepo je odmah utisnuti tanko testo u obliku širokog krsta, koje se vidi kad se kolač izvuče. Duž ivice svakog ukrasa potrebno je testo izbosti čačkalicom, što dublje, čime se, takođe, sprečava krivo nadimanje testa pod ukrasom tokom pečenja – objašnjava Lela, uz napomenu da ukrase treba brzo ređati, dok testo ne nadođe previše.

Kako oblikovati ukrase

Foto: S. K.

Lela Marković, književnica iz Prizrena otkrila je kako pravi ukrase

Lela Marković nam je otkrila još neke tajne, poput one da je kružiće za latice na slavskom kolaču najbolje izvlačiti okruglim poklopcem karmina, jer je odgovarajuće veličine i debljine ivice.
- Ptičicu napraviti tako što se "zmija" od testa veže u čvor, od zadnjeg dela se rep dobije pritiskom noža i reckanjem. Od prednjeg izvući kljun prstima, a zrno bibera ubaciti kao oko – kaže naša sagovornica i dodaje da, kada se kolač ispeče, ne treba ga premazivati da sija, jer se lepi svešteniku za ruke kada lomi kolač, te postoji opasnost da odlepi i ukrase.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set