23.11.2023.

18:54

Foto: J.V.

Srbija

(VIDEO) Samo neki znaju gde se u Srbiji pravi ovo piće! Vrhunski kvalitet, pakovanje luksuzno, a ruke ...

Verovali ili ne, proizvodi se na ekonomiji Okružnog zatvora u Smederevu, pa zbog toga privlači pažnju gde god se pojavi! 
- Prethodne dve godine predstavljali smo rakiju na manifestacijama, ali se nismo takmičili. Ove godine smo bili u Apatinu, na Međunarodnom sajmu rakije, gde su učestvovali predstavnici iz osam država i tu smo dobili zlatnu medalju za kvalitet za šljivu i kajsiju, i dve srebrne za jabuku i dunju – priča Goran Pavlović, upravnik Okružnog zatvora u Smederevu.

Informer

Autentičan proizvod zatvorske ekonomije - "Aps" je nedavno dobio zlatnu medalju za kvalitet rakije od šljive i kajsije

Na ideju da prave rakiju došli su pošto se na ekonomiji pojavio višak industrijske jabuke.

- Smederevo je voćarski kraj. Imamo ovde reprezentativan zasad jabuka, podignut po svim  standardima, imamo mreže, navodnjavanje "kap po kap", ali ima i dosta industrijske jabuke. Da je
ne bismo prodavali po niskoj ceni, mi smo odlučili da otvorimo destileriju. Ona je registrovana,
imamo akciznu markicu, imamo ekskluzivno pakovanje ručnog rada u drvetu, koje se izrađuje u
našoj stolarskoj radionici. Kvalitet naše rakije garantuje Enološka stanica u Vršcu, ona kontroliše
i potvrđuje kvalitet naše rakije - objašnjava Pavlović.

Informer

Spremni destilati u destileriji

Ove godine prodali su skoro 800 litara "Aps"-a, a sada imaju, dodaje oko 6.000 litara destilata kajsije, šljive, jabuke i dunje, spremnog za pravljenje rakije.

Osuđenici skupljaju voće, peru voće, seku, skupljaju grane, rade sve što je potrebno sem samog pečenja rakije, a to rade instruktori.

Ekonomija Okružnog zatvora u Smederevu, koji je obišla ekipa Informera, pravo je poljoprivredno gazdinstvo.

Na gotovo 34 hektara ovde se gaje ovce, svinje, ćurke, koke nosilje, voće i povrće...Tu je i hladnjača u koju može da stane čak 100 tona voća....
- Sve to koristimo za ishranu svih koji ovde borave. Sigurno petnaestak godina nismo kupili ni kilogram mesa za ishranu! Imamo svoje povrće i voće a imamo i višak koji prodajemo. Pre dve godine izvozili smo naše jabuke u Rusiju! – otkriva nam upravnik Pavlović.

Informer

Jabuke iz voćnjaka Okružnog zatvora izvožene su u Rusiju

Na ekonomiji je svakodnevno angažovano 16 lica koja za svoj rad dobijaju nadoknadu
predviđenu zakonom. Znanje koje ovde steknu, pokazalo se, po povratku u zajednicu, odličan je
osnov za zaposlenje.

- Meni nije bilo teško ovde da radim. Instruktor je dobar, a ja sam sa sela i navikao sam. Kad odem kući, gajiću jagode jer sam to naučio ovde. Sve može da se nauči - kaže osuđenik M. R. (39).

Sav prihod koji dobiju od proizvodnje, ulaže se u poboljšanje uslova života oko 150 osuđenika koji su tamo na odsluženju kazne.

Od pre dve godine omogućeno im je da ovde završe osnovnu, a uskoro se očekuje pokretanje programa za dobijanje diplome završener srednje škole za zanimanja bravara, pekara, varioce...

Pogledajte u videu prilogu šta je ekipa Informer TV zabeležila prilikom posete: