30.11.2023.

18:20

Foto: Rina

Srbija

U ivanjičkom kraju imaju pravi lek za zimu! Najbolji je za imunitet!

Hrane i ostalih životnih namirnica pripremili su dovoljno, jer se do prodavnice ne može kao u gradu svaki čas. Smisla za humor im ne nedostaje, pa tako duge zimske večeri provode uz priču, šalu i muziku. Slavko Jevđović prepoznatljiv po svom dobošu nije ga stavio po strani ni kad su došli ljuti mrazevi.

- Spremno se sneg i zima dočekuju kod mene, ovo je jedna od blažih zima, ljudi su mnogo toga bez potrebe iskomplikovali, kako je to nekada ranije bilo. Ja sam kao najmlađi đak sa šest godina išao peške četiri kilometra po dubokom snegu. Dakle, sve se može izdržati i ne treba preterivati kada je sve to normalno - rekao je za Rinu Slavko dobošar.

Informer

Dobošar Slavko Jevđović

Ovaj domaćin ističe da berićetne letine nema bez duge zime i obilnog snega.

- Bez jakih zima i velikih snegova rodne i plodne godine nema, to naš narod od pamtiveka zna - kaže dobošar.

Informer

Gvozden Ajdačić se uzda u suvu pršutu, beli luk i sir

Gvozden Ajdačić, meštanin ivanjičkog sela Prilike već se obezbedio domaćom pršutom za koju kaže da je dobra za imunitet.

- Suva pršuta je najbolja odbrana od zime, a još kad se jede s belim lukom i sa sirom onda se stvara još jači imunitet. Ne treba kukati, zime su nekada bile mnogo surovije, nego što su danas i sve se da prebroditi -  zaključuje Gvozden.

Za dugu i hladnu zimu, ova dvojica Ivanjičana ističu da je neophodan i vedar duh i smeh.