16.01.2024.

09:35

Foto: Shutterstock

Srbija

Za Ginisa! Iz Lebana na Alpe u ovoj mašini! Đorđe se sprema za novu avanturu!

Prošlog leta sa svojim drugom u ovom "stojadinu" koji je u radnom stanju punih 36 godina, obišao je skoro celu Evropu sve do Portugalije!

- Plan za ovu zimu je da obiđemo Alpe. Imam i veće planove, ali ne bi ih da otkrivam. Sa njim sam proputovao 80 odsto Evrope, ceo Balkan, a pre toga i Tursku... Naše najduže putovanje bilo je ovo poslednje po Zapadnoj Evropi. Obišli smo krug od 13.000 kilometara- izašli smo preko Hrvatske, na zapad, a vratili smo se preko Mađarske. Put je trajao 45 dana - ispričao je Đorđe. 

Na sva putovanja išao je da bi video sve gradove koje želi da vidi, a najviše mu se dopala Azurna obala.

Iako je već u četvrtoj deceniji, "stojadin“ gura bolje od mnogih mlađih automobila.

Informer

- Voziili smo ga 160/170 km na sat auto-putem u Nemačkoj. Na njemu nisu pravljene nikakve prepravke, motor je remontovan i unutrašnjost popravljena, ubacili smo CD plejer i punjače. Često smo spavali na putu, smo morali da imamo gde da punimo telefone - priča Đorđe. 

Kaže da se njegovi zemljaci u Lebanu, odakle uvek kreće na put, čude a mnogi kažu da i da "nije normalan".

- I kad prolazimo kroz evropske zemlje, ljudi nas gledaju, kao atrakciju – ne razumeju kakav je to auto, čudan im je, mašu, pozdravljaju...- dodaje Aleksić.

Na tako dugim putovanjima peh se dešava i najboljim i najsavremenijim automobilima, a kamoli vremešnom "stojadinu". 

Informer

- U Francuskoj smo spavali na autoputu dok nije stigla pomoć. Alternator je cvilio, na nezgodnom mestu, 500 metara od granice. Stali smo na desnu stranu autoputa i čekali. U Nici se desilo da nam je šljunak ušao u točkove i da se auto zaglavio. Morali smo da skinemo sve točkove i da iz zamenimo- prepričava - Đorđe koji sa sobom vozi i rezervne delove, jer tamo gde su tražili pomoć u Evropi, niko od mehaničara nije hteo da se upusti u posao, jer kako kaže, ne znaju šta nam treba od delova. 

A kako se spremaju za Alpe?

- Planiramo da obiđemo Kopaonik, Zlatibor i Jahorinu,da bi automobil navikao na planinske uslove, a onda idemo - najavljuje Đorđe.

Stojadin u humanoj misiji

Đorđe i "stojadin" voze i za plemenite ciljeve, učestvuju u humanitarnim akcijama.

- Vozio sam po Nišu kutiju u koju su svi koji su želeli mogli da stave novčanu pomoć za dete kome je potrebna transplantacija matičnih ćelija. Pozvali smo i da se pošalje poruka i za dva dana sakupili smo 3.000 evra. Posle toga smo prolaznicima delili čokolade po gradu- ispričao je Đorđe za Rts.