18.01.2024.

10:20

Foto: Informer

Srbija

Neki ovo obožavaju, drugima se prevrće u želucu! Zimski specijalitet koji se baš danas sprema!

Na samu pomisao na želatinast ukus mesa, zajedno sa belim lukom, mnogima se, kažu, prevrće u želucu. Dok diskusija o ukusima ne jenjava, nutricionisti kažu da od pihtija nema boljeg i za organizam korisnijeg jela.

Običaj je, da bi se dobro stegle za Bogojavljenje i Svetog Jovana, da se kuvaju danas, na Krstovdan. 

Pihtije se u srpskoj kuhinji spremaju od davnina, a obično s jeseni u vreme svinjokolja i tokom zime, kada u kući ima neophodnih sastojaka. 

Informer

- U našoj kući pihtije se obavezno služe za Božić i slavu, bez njih nema kompletnog predjela. Svi gosti obožavaju pihtije, čak sam ih ranijih godina spremala koleginicama koje žive u stanovima i nemaju uslove da pihtije kuvaju, deset pa i više sati. Spremam ih posebno i za goste iz Amerike koji dolaze na odmor i željni su naše kuhinje - kaže čačanska penzionerka Cveta Jovanović.
Objašnjava da nema nikakve posebne tajne i tehnike - tečnost koja preostane posle kuvanja mesa i kostiju, razliva u tanjire, doda usitnjeno meso, beli luk, a po ukusu se može dodati i šargarepa.

Drugi pak o tome izbegavaju i da pričaju.
- Pihtije nikada nisam probala i sama pomisao na takvu vrstu hrane stvara mi mučninu. Jela sam školjke, puževe, razne rakove, živo meso, pa čak i neke insekte na putovanjima, ali ukus pihtija mi nikada nije "legao" - kaže Čačanka Jasmina.

Nutricionisti za pihtije, međutim, tvrde da ovo zimsko predjelo hrani i krepi telo. Kako ovaj specijalitet nije mnogo kaloričan, preporučuju ga svima, ali umereno.

Informer

- Možda ne izgleda tako, ali za pihtije možemo da kažemo da su jedan od najzdravijih srpskih specijaliteta. Pune su želatina i kolagena, kojem se može pripisati zasluga za zdravlje kose, kože i noktiju. Osim što blagotvorno deluju na bolove u zglobovima, neka istraživanja su pokazala da imaju pozitivan efekat i na imuni sistem - kaže za Informer Mladen Dakić, diplomirani nutricionista-dijetetičar.
- U 100 grama pihtija ima 40 grama proteina, sedam grama masti i samo jedan gram ugljenih hidrata. Ukupna kalorijska vrednost takve porcije je 240 kalorija! Zbog toga su pihtije hrana za sve uzraste, a zbog niske kaloričnosti i velikog procenta proteina može se tretirati i kao dijetetski proizvod, samo da se ne preteruje - dodaje Dakić.

Fejk pihtije

S obzirom na dugotrajan proces pripreme da bi se meso i kosti lepo raskuvale i oslobodio kolagen, pojedini ugostitelji "skraćuju" taj postupak pa dodaju kesice želatina. Po izgledu, ali i ukusu "lažne" pihtije se teško mogu prepoznati.