25.01.2024.

07:15

Foto: Privatna arhiva

Srbija

Slatko od slanine, prste da poližete! Vlada otkrio recept, a cena...

- Malo sam tragao po internetu, pa se tako rodila ideja da pokušam da napravim nešto novo. Slaninu sam kombinovao sa namirnicama i začinima koje svi imamo pa je tako nastao izuzetno ukusan spoj slatkog i slanog i pravi delikates za sve one koji vole neobično i da eksperimentišu sa ukusima - kaže Vlada.

Po zanimanju je električar, radi u "Kolubari" a za kuhinju i zimnicu zainteresovao se pomažući supruzi. Vrlo brzo je, međutim, počeo da smišlja zanimljive kombinacije voća i povrća, pa da ih uz ostale proizvode izlaže na sajmovima hrane i pića. 

- Kada sam se nedavno pojavio na sajmu sa slatkim od slanine ljudi su me sa čuđenjem gledali. Svima je bilo neobično, probali su, ali su bili skeptični - kako to od slanine slatko? Međutim, posle nekoliko minuta ukus bi im se svideo i sa osmehom bi se vratili po još - priča Vlada.

Informer

Novi šumadijski delikates

Nije od onih koji čuvaju tajnu recepta. Kaže da se relativno lako priprema a od oko 400 grama slanine prvi put je imao za teglu od 170 grama i pet, šest malih od 35 grama, tek za probanje.

- Slaninu najpre iseckam, ispržim a kada je skoro gotova, izvadim a u masnoću, koja je ostala, dodam izblendiran crni i beli luk, so, biber. Prodinstam pa dodam i jedan izblendirani paradajz i malo paradajz pirea. E, onda se dodaje žuti šećer i jabukovo sirće, vratim slaninicu i sve to zajedno ostaje na vatri još oko pola sata da se lepo ukrčka. Na kraju sipam u vruće tegle i ne zatvaram dok se ne ohladi - detaljno opisuje postupak. 

Ko voli ljuto, kaže, može da doda čili i zaljuti, a gotovo slatko može da se jede kako je kome volja. 

- Valja da se pre upotrebe malo zagreje, da se masnoća opusti - može da se služi uz špagete, makarone, pečenje, kao preliv, ali i da se stavi na tost ili hleb. Malo sladi a malo je i slano. Ja ga obožavam a i moje mušterije - naglašava Jovanović.

Informer

Vlada Jovanović svoje proizvode izlaže na sajmovima hrane i pića


Pored ovog neobičnog delikatesa Vlada sa suprugom pravi i razne vrste likera, džin, domaće sirupe i tradicionalnu slatku i slanu zimnicu.

Imaju već stalne kupce, a putem društvenih mreža, kako kaže, javljaju se i novi. Malu teglicu od 35 grama svog novog proizvoda prodaje za 700 dinara...