28.01.2024.

08:00

Foto: A. Ć.

Srbija

Piroćanci tvrde da je njihov proizvod efikasniji od vijagre! I Bugari su došli da probaju!

Pirotska peglana kobasica pravi se od najkvalitetnijih komada mesa, junećeg, kozjeg, neki stavljaju i meso divljači, ali bez trunke svinjskog mesa, zbog njegove sklonosti kvarenju.

Pobednik ovogodišnje manifestacije je Ninoslav Stojadinović, kome je ovo treća uzastopna pobeda, drugo mesto osvojio je Srđan Pešić, a treće Miša Ćirić.
Stojadinović i Pešić su po zanimanju policajci, pa je na proglašenju pobednika bilo i šale da policajci najbolje "peglaju"!
Stojadinović je rekao da za peglanu kobasicu priprema po recepturi koju mu je ostavio deda te da od začina koristi beli luk i pirotsku papriku i čak i četiri vrste mesa, uz ovčje, kozje i juneće stavlja i meso jelena.

Među velikim brojem turista iz Bugarske bila je i Ljudmila iz Sofije.

- Mi u Bugarskoj imamo sličan proizvod – sudžuk. Isti je i oblik, ali u pirotskoj peglanoj kobasici nema svinjskog mesa, koje se stavlja kod nas. Pirotska kobasica je začinjenija, ima više ljute paprike, što se meni sviđa - kaže Ljudmila.

Ljubica, penzionerka iz Sofije, kaže da joj se posebno sviđa to što na Sajmu, može besplatno da se degustira pre kupovine.

- U Pirotu sam bila mnogo puta, ali sam prvi put na Sajmu i doći ću opet. Sve je dobro - kaže Ljubica.

Informer

Glumac Nebojša Milovanović i Svetislav Kari Pešić

Promoter ovogodišnjeg Sajma pirotske peglane kobasice bio je glumac Nebojša Milovanović, ali je jedan od posetilaca bio i selektor košarkaške reprezentacije Srbije Svetislav Kari Pešić. Svi porizvođači su ga rado pozdravljali i nudili svoje specijalitete...