08.02.2024.

10:20

Foto: Z. G. /ZooMUE

Srbija

Najbolji doručak na svetu, od jutros ponovo u Užicu! "Šuljaga" ponovo radi!

Radnja u Ulici Petra Ćelovića u Užicu, u kvartu poznatom kao Megdan, poslednja dva meseca je renovirana a to je, inače, prvi put od 1826.godine da je nešto u njoj inovirano.

Iako je dobila moderniji izgled, proces pravljenja komplet lepinje ostao je isti. I dalje je tu peć na drva koja ovom užičkom specijalitetu, koji je vlasnik Dragan Lazić 2005. godine zaštitio u Zavodu za intelektualnu svojinu, daje specifičan autentičan ukus.

Informer

Pekara Šuljaga će raditi od 6 do 22 sata radnim danima, subotom od 6 do 12 a nedelja je neradan dan.

Po oceni poznatog gastronomskog sajta "Tejst Atlas" komplet lepinja iz pekare "Šuljaga" proglašena je za najbolji doručak na svetu, nekako u isto vreme kad je Lazić odlučio da prostorije renovira. 

Tada je, podsetimo, za "Informer" rekao da mu je drago što je za njih čuo ceo svet.

- Komplet lepinja je nastala u ovoj našoj pekari i zato smo je zaštitili i čuvamo je kvalitetom. Napravljena je od domaćih proizvoda, lepinja se mesi rukom, kajmak i jaja su domaći, a pretop je od jagnjećeg i prasećeg pečenja koje sami pečemo - rekao je Lazić i najavio da će kvalitet održati. 

Ovako je bilo...

Pekaru je posle Prvog svetskog rata otvorio Vlajko Čarapić, ali mu je banka zbog dugova zaplenila radnju. Posle Drugog svetskog rata opština je u pekaru uselila Radomira Šuljagića, Zlatiborca, koji je završio pekarski zanat. Draganov otac Milan Lazić došao je 1953. na zanat u ovu pekaru. Do 1968. radio je kao majstor, sve dok mu Radomir Šuljagić nije ponudio da se uortače.Radili su zajedno do 1971. kada se Radomir zasitio posla, a kako njegovi sinovi nisu bili zainteresovani da nastave posao, on ju je ostavio Draganovom ocu.

Otac sadašnjeg vlasnika pekare "Šuljaga" i njen osnivač Radomir Šuljagić patentirali su komplet-lepinju. Prodavali su tri vrste lepinje: sa kajmakom, sa pretopom i sa jajetom, sve dok jednom neko zbunjen pitanjem "sa čim ćete", nije zatražio "lepinju sa sve"...