12.02.2024.

09:15

Foto: printscreen TV Pančevo

Srbija

Neki ovo ne mogu da smisle kad čuju od čega se pravi! Drugi pak uživaju! Posebno u Banatu!

Zimski specijalitet koji u ovom kraju po pravilu, spremaju od tri vrsta svinjskog mesa, od glave, srca i jezika, kuvaju sa začinima, pa svu želatinastu smesu smeštaju u želudačnu opnu je tradicionalni brend mesta Lokve. 

Tako je ove godine bilo čak 20 kulinarskih majstora, a na stotine degustatora. Na "Švarglijadu" ne dolaze oni koji obično na pomen ovog proizvoda pitaju "kako možeš to da jedeš". U Lokve su došli pravi gurmani i ljubitelji tradicije. 

- Ono po čemu su Lokve poznate je negovanje tradicije rumunskog naroda koji mi kao lokalna samouprava podržavamo - rekla je Zorana Bratić, predsednica opštine Alibunar.

Informer

Ovogodišnju manifestaciju upotpunili su i đaci Osnovne škole "Treći oktobar" iz Lokava koji su organizovali i m alu izložbu maštovitih crteža na temu "Švarglijade".

- Švargla se pravi od tri dela svinjskog mesa, meso glave, srce i jezika. U nekim mestima dodaju i kožure, bubrege... - rekao je prof. dr Cvijan Mekić, profesor Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu koji je ocenjivao ukus izloženih švargli.

Uz kulturno-umetnički program, druženje, zalogaj po zalogaj i ovu "Švarglijadu" domaćini su ocenili uspešnom. Organizatori su zadovoljni što je njihova manifestacija opstala svih ovih godina i što svake godine ima sve više posetilaca, a predsednik Mesne zajednice Lokve, Darian Tapalaga istakao je da je ovo idealna prilika i za uspostavljanje novih poslovnih kontakata.