26.02.2024.

11:20

Foto: printscreen RTV

Srbija

U ovom gradu od marta tri vrtića rade i subotom!

U zrenjaninskim vrtićima ima 2.600 dece a anketa je pokazala da više od petine roditelja, makar jedan od njih, radi vikendom.

Roditelji su i iskazali potrebu za ovim vidom podrške pa će već od početka idućeg meseca zaživeti  ovaj projekat.

- U tri vrtića u gradu roditelji koji za tim imaju potrebe od sada će moći na sigurnom i sa svojim vršnjacima da ostave decu i na dan vikenda – najavila je dr Darija Kisić, ministarka za brigu o porodici i demografiju prilikom posete Zrenjaninu.

Bračni par Pilipović iz Zrenjanina nedavno je dobio četvrto dete. U svom stanu ugostili su ministarku Kisić i gradonačelnika Simu Salapuru. Kako ističu, pomoć države i lokalne samouprave im puno znači.

- Generalno volim decu. Živim za njih i to mi je glavna motivacija. Snalazimo se. Radim kao vaspitač tako da mi je nekako lakše sa četvoro dece - rekla je Natalija Pilipović za TV Vojvodina.

Informer

Grad Zrenjanin godišnje izdvaja skoro milijardu dinara za mere unapređenja populacione politike, a od početka godine povećana su i jednokratna davanja za prvorođeno dete na 60 hiljada dinara dok se za svako naredno dete dodeljuje 45 hiljada.

- Roditelji koji rade i subotom mogu da ostave decu u celodnevnom boravku. Reč je o tri objekta na teritoriji grada Zrenjanina - dodao je gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura. 

Ministarka Kisić je istakla da Zrenjanin može da posluži kao primer dobre prakse a kao jednu od najznačajnijih stavki istakla je to što u ovom gradu nema liste čekanja za upis u predškolske ustanove.