04.03.2024.

09:01

Foto: M. O.

Srbija

Šta je uzrok pomora stotina vrana kod Kikinde?

- Vrane, odnosno gačci, otrovane su nekim preparatom, još nije poznato kojim, rekao je Izvršni
direktor Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, Milan Ružić.
- Izbrojano je oko 400 leševa gačaca i čavki na jednom mestu, ali ima ih i više. Ono što je zaista vrlo loše, pored ovih ptica koje su mrtve, ima dosta njih koje su još žive, ali će uskoro i one uginuti. Nalaze se okolo na drveću i nemaju nikakav refleks da bi pobegle, ne plaše se, neke se zavlače u žbunje. Ovako nešto još nismo videli - kaže Ružić i napominje da su vrane korisne ptice.

On je apelovao na ljude i podsetio ih da je gačac ili poljska vrana pre svega korisna, jer se hrani velikim brojem štetnih insekata.

Informer

- To su iste one životinje koje ne želite na svojim usevima i na njivama. Takođe, uklanjaju i veliki deo glodara i miševa. Za Kikinđane je veoma važno što su ovi gačci veliki graditelji gnezda za sove po kojima je Kikinda u svetu prepoznata kao najveće stanište sova ušara - istakao je Ružić.
Trovanjem ovih životinja, dovodi se u pitanje i proizvodnja hrane i bezbednost građana, ukazuju ornitolozi.

Policija je danas obavila uviđaj, a ptice su odnete na toksikološku analizu.
- Ovo je potpuni očaj. Ko god da je otrovao ptice, nema ni duše, ni srca, ni mozga - zaključio je Ružić.
Podsetimo, pčelar iz Nakova, Ranko Samardžija, prilikom obilaska pčelinjaka, u ataru sela zatekao je užasan prizor- oko hiljadu mrtvih vrana- gačaca i čavki koje su uginule rasute na sve strane.