13.03.2024.

12:51

Foto: printscreen RTS

Srbija

I od ovoga se pravi slatko! Stari recept, a nov ukus!

Ovog cveća sada ima u izobilju, a Vineta ih sa suprugom i sinom svakodnevno bere u okolini Knjaževca i na obroncima Stare planine.

- Ovde su pri kraju sa cvetanjem, pa onda idemo dalje u planinu. Kako gde stižu, tako idemo u planinu da beremo - priča Vineta za Rts.

Posle branja izdvajaju se samo latice koje se uz dodatak šećera kuvaju. Za četiri teglice od po 170 grama slata, treba im više od 3.000 cvetova.

- Kad ljubičice donesemo, operemo ih, očupamo od latica, onda ih ukuvamo, pakujemo u tegle, a imamo i tajni sastojak koji daje ljubičastu boju - zagonetna je Vineta. 

Stari recept za slatko od cveća oživeli su, kaže, zahvaljujući baki Dragici.

- Kako je bilo puno dece u kući, trebalo se nekako snaći za hranu i tako je nastalo slatko od cveća - priča Dragica Antonijević, Vinetina majka. 

Informer

U ovoj maloj porodičnoj manufakturi svi su angažovani. 

Vineta i Dragica kuvaju, suprug Negovan je zadužen za berbu, pakovanje i prodaju, a sin Nemanja, kažu, za marketing!

- Internet je glavna stvar za prodaju i najviše prodajemo na platformi i u Fejsbuk grupi Mali proizvođači hrane u Srbiji, to je grupa koja ima oko 140.000 članova. Nije nam cilj da budemo po marketima, nego da i dalje ostanemo mali proizvođači - otkriva Nemanja.

Zbog nežnih latica koje se koriste u pripremi, svaki cvet beru ručno, pa zato godišnje proizvedu u prosku do 3.000 teglica. 

Vineta je preduzetnica tek tri godine, ali joj je posvećenost ovom poslu već donela priznanje  Unije zanatlija i preduzetnika južne Srbije, kao i plasman mežu 100 najuspešnijih poslovnih žena na konkursu Pošte Srbije za prošlu godinu.