20.03.2024.

15:03

Foto: Privatna arhiva

Srbija

Ko sme da joj izađe na crtu? Gordana je trostruka svetska šampionka u obaranju ruke!

Gordana je članica kluba "Orlovi" iz Majura kod Šapca, a ovaj sport je, kaže, počela da trenira sasvim slučajno u klubu "Sajan", kad se prijavila i za dobrovoljno služenje vojnog roka. 

- Želela sam da dokažem da smo i mi devojke ravnopravne i da možemo da izdržimo sve kao i muškarci. Odslužila sam šest meseci vojnog roka u Valjevu i Požarevcu, a onda me je jednog dana nazvao Miloš Zeljić, predsednik Srpske unije za obaranje ruku, koji je zaslužan za popularizaciju ove disipline u Šapcu i Zapadnoj Srbiji - priča Gordana. 
 

Za četiri godine, bila je prva na svetskom prvenstvu u Francuskoj i dva puta u Slovačkoj, a prošle godine na državnom šampionatu u finalu poražena je od Rumunke. Sad se vredno sprema za naredno prvenstvo države koje se održava u maju, u Šapcu. 

Informer

Sa 163 centimetara visine i krhkom građom, retko ko bi pomislio da ima takvu snagu u rukama, a na to samo odgovara osmehom. 

- U Srbiji sam dosad osvojila sve zlatne medalje, nadam se da će se niz nastaviti - dodaje.  

Trening za ovaj sport nije samo dizanje tegova i jačanje mišića, već je, kako kaže, važna i tehnika i koncentracija. 

Informer

- U svetu je obaranje ruke veoma popularan sport i volela bih da tako bude i kod nas i da ima više takmičarki. Kad čuju šta treniram, momcima je to izazov pa žele da oprobaju snagu sa mnom. Ponekad pobedim ja, a nekada me i puste, a kad izgubim, uvek mi čestitaju - otkriva Gordana.  

Želja joj je da osnuje sopstveni klub a mladima poručuje da se oprobaju u onome što žele.

- Svaki početak je težak, ali niko ne treba da odustane od svojih snova i ciljeva - poručuje naša šampionka.