25.03.2024.

14:54

Foto: foto: D. K.

Srbija

Milan je bio najbolji diplomac Mašinskog fakulteta, stradao je u Đakovici: Roditelji su umrli od tuge za njim!

- Milan je imao 27 godina i bio je raspoređen kao pripadnik jedinice protivvazdušne odbrane u Đakovici. Sve što je imao je bio život i to je dao za odbranu zemlje - kaže Milena. 

- Ranjen je u cvetu mladosti, kada je mogao najviše da doprinese državi i svojoj porodici. Podlegao je povredama u junu, pred sam kraj rata. Najstrašnije je od svega što nije stigao da se ostvari kao roditelj. Otac i majka su umrli od tuge za njim, ostala sam samo ja. U našoj porodičnoj kući ugasila se slavska sveća, ugasila se porodica Nikolić - jecajući priča neutešna sestra.

Rat 1999. godine bio je drugi rat u kome je njen brat učestvovao sa svojih 27 godina.

Informer

Kada je imao samo 18 godina uhvatio ga je rat u Hrvatskoj, bio je na redovnom služenju vojnog roka u školi rezervnih oficira PVO. Proveo je na ratišitima u Hrvatskoj 18 meseci. Kada se vratio iz vojske upisao je Mašinski fakultet u Nišu i bez obzira na to što je poticao iz seljačke porodice završio ga je bez i jedne devetke u indeksu. Povodom 14. oktobra, Dana oslobođenja Grada Niša dobio je nagradu Grada kao najbolji student u svojoj generaciji. Međutim, kada je izbio rat 1999. godine otišao je na Kosovo - kaže Milena koja je sa ćerkom Milicom prisustvovala otkrivanju spomen-ploča u Nišu.

Informer

Milena dodaje da je u bombardovanju 1999. godine poginuo i njen brat od strica Vladan Veljković.

- Meni je srce ranjeno pre 25 godina. Lažu da vreme leči sve! Ne leči! Rana na srcu se produbljuje i metastazira kao karcinom. Treba se nositi sa tim, a kako živimo, to samo Bog zna. Kada budem umrla možda će se tada izlečiti, ako se tamo negde kod Boga sastanem sa njim i sa našim roditeljima - govori Milena.

Informer

Ona je kazala da je ime njenog voljenog brata ostalo zapisano u istoriji, a njena želja je da se takva istorija više nikada ne ispisuje.

- Dosta je bilo žrtava. Molim političare da, kako god umeju i znaju vode politiku mira, da ni jedna majka, da ni jedan otac i ni jedna sestra više ne zaplaču - poručuje Milena.