03.04.2024.

12:12

Foto: G. R.

Srbija

Iz ovog srpskog sela milion sadnica ruža izveze se u svet! A naši kupci traže im nešto neobično

 Kraljica cveća iz njegovog ružičnjaka ovog proleća zasađena je ne samo u Srbiji i regionu, već i širom Evrope gde izvozi kvalitetne sadnice.
- Izvoz je završen do početka proleća i naše sadnice su već u prodaji u Ruskoj federaciji, Gruziji, Poljskoj i još nekoliko država u Evropi i regionu. Najtraženije su mnogocvetnice i stablašice, a u mogućnosti smo da zadovoljimo i specifične zahteve tržišta pošto svake godine proširujemo asortiman uvozom novih sorti - kaže Topalović.


Lipolist je srpska prestonica ruže i osim Topalovića čiji rasadnik ima tradiciju 69 godina, još dvadesetak gazdinstava se bavi proizvodnjom sadnica na nekoliko desetina hektara. U junu, kada ruže procvetaju i živopisnim bojama latica ulepšaju selo, oni organizuju manifestaciju "Ruže Lipolista"  na kojoj ugoste svoje kupce i turiste. 

Informer

- Kada ružičnjaci procvetaju iz našeg sela u svet šaljemo najlepše slike, ali iza njih je naporan
rad tokom cele godine u plastenicima i na njivama. Proizvodni ciklus traje dve godine, pa bez
obzira na godišnje doba u plastenicima i na njivi uvek ima posla. Do jesenjeg vađenja,
pakovanja i prodaje obavljaju se sadnja, presađivanje, kalemljenje, okopavanje, zaštita od
bolesti. Težak je i skup posao, ali može da donese i dobru zaradu - dodaje Topalović.
Pored ruža, Topalović na 10 hektara proizvodi sadnice voća, četinara, lišćara i ukrasnog
žbunja.

Informer

- Standardno se dosta traže sadnice citrusa, a kako se poslednjih godina klima potpuno promenila i imamo blage zime ili ih uopšte ne bude, porasla je potražnja sadnica mediteranskog i egzotičnog voća. Naročito su popularne palme i masline koje se sade u baštama - ispričao je Topalović.