03.05.2024.

14:06

Foto: S. K.

Srbija

Najlepša vaskršnja jaja iz Velike Hoče i Orahovca!

Ovu tradiciju su zadržale i Prizrenke, koje sada žive u različitim mestima u Srbiji, a proterane su iz rodnog grada 1999. godine posle upada NATO agresora snaga i šiptarskih terorista na Kosovo i Metohiju.
One su to uradile i juče, a mnoge od njih su ofarbana vaskršnja jaja podelile na društvenim mrežama. Tradicija u ovom kraju bila je, a do danas je održana u Velikoj Hoči i Orahovcu među preostalim Srbima u ovom delu Metohije, da već sredinom treće nedelje Vaskršnjeg posta počinje ukrašavanje jaja pomoću voska, koji se na jaje nanosi tzv.šarajkom ili šaraljajkom što je neka vrsta tuša za crtanje.

- Za ukrašavanje jaja potrebna je šaraljajka, pčelinji vosak i sveća. Prvo našarano jaje se naziva strašnik ili čuvarkuća, a na njemu se crta krst ili nekoliko krstića. Strašnik predstavlja simbol Hristovog vaskrsenja i čuva se u kućnom ikonostasu – objašnjava Dušanka iz Velike Hoče.
Pošto je ovo mesto poznato po vninogradima i vinu, tradicionalna šara je ostala list vinove loze, a crtaju se krstići, neka od 12 crkava koliko ih ima u ovom mestu, cvetovi, ptičice i još mnogo toga, što zavisi od mašte domaćica.

Informer

- Šaranje jednog jajeta traje oko deset minuta, a do Velikog četvrtka našaramo i po nekoliko stotina. Kada završimo šaranje, jaja se smeštaju u frižidere ili druga hladna mesta, a farbanje crvenom bojom je u zoru na Veliki četvrtak i kuvaju se na tihoj vatri, kako ne bi popucala – obašnjava naša sagovornica.

Ona još dodaje da ženama iz Velike Hoče šaranje jaja ne predstavlja mukotrpan posao iako zna da potraje, jer je sve u cilju da se u veri dočeka najveći hrišćanski praznik - Vaskrsenje gospoda Isusa Hristosa.