• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/podrinje.rs

02.05.2024

19:38

Ratarskim svećama Bogu se zahvaljuju! Viševekovni običaj prinošenja beskrvne žrtve ispoštovan u manastiru Tronoša (VIDEO)

Informer

Vesti

Ratarskim svećama Bogu se zahvaljuju! Viševekovni običaj prinošenja beskrvne žrtve ispoštovan u manastiru Tronoša (VIDEO)

Podeli vest

Manastir Tronoša, sa hramom posvećenom Vavedenju Presvete Bogorodice, kroz svoju 700 godina dugu burnu istoriju delio je sudbinu sa svojim narodom, pa isto tako deli i viševekovni običaj prinošenja ratarskih sveća na Veliki četvrtak.

Meštani desetak jadarskih sela danas su doneli dve sveće, svaku tešku po 50 kilograma i visoku 150 centimetara, do česme Devet Jugovića, odakle je krenula litija.

Foto: informer.rs

 

 

Sveće su uneli u Crkvu Vavedenja Presvete Bogorodice, gde su bile postavljene uz oltar. One že biti paljene svake nedelje i praznicima kako bi gorele za zdravlje, sreću i napredak. Desnu sveću je priložio Tršić i Korenita, dok je levu priložila Zajača, Paskovac, Gornja Borina i ostali priložnici.

Foto: informer.rs

 

 

Manastir Tronoša zadužbina kralja Dragutina

Manastir Tronošu podigao je 1317. godine kralj Dragutin, koji je bio oženjen Katalinom, kćerkom mađarskog kralja Stefana. Prema predanju, braća Jugovići boravili su 1388. godine u Tronoši i podigli česmu u neposrednoj blizini manastira.

Foto: informer.rs

 

 

Polaganjem sveća, što simbolično predstavlja prinošenje beskrvne žrtve, meštani su se zahvalili Bogu za naklonost prema ratarima i njihovom radu.

- Šta je poruka svetlosti sveće? Da svetlimo kao Bog što svetli, da svetlimo kao život svetitelja i da naša duša i naš život bude svetlost gde god idemo. Da projavljujemo svetlost jer je Hristos rekao budite svetlost svetu - objasnio je arhimandrit Nikolaj.

Foto: informer.rs

 

 

Ratarske sveće datiraju iz perioda robovanja pod Turcima, a od 2012. godine upisane su u Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Nacizam menja ruho i pretvara se u talog autošovinizma! Nemačka je uništila tradicionalnu porodicu! (VIDEO)
Live TV

Nacizam menja ruho i pretvara se u talog autošovinizma! Nemačka je uništila tradicionalnu porodicu! (VIDEO)

Od izlaska Velike Britanije iz EU mislili smo da će ova organizacija ojačati sebe. Od olaska Angele Merkel Evropa je došla na granicu rasula. U emisiji "Rat uživo" gosti su bili Dragan Vasiljković iz fondacije Kapetan Dragan i Mihajlo Olujić, geopolitički analitičar. Uživo u program javio se i novinar Vladimir Vidić, kao i novinar Dejan Jelača i dopisnik TV Informera Lazar Stević.

18.05.2024

19:57

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set